A videófogyasztási szokások változásai

A körülöttünk lévő világ gyors változásaihoz, legyen szó vírusról, háborúról vagy a globális felmelegedés következményeiről, meg kellett tanulnunk akarva-akaratlanul alkalmazkodni. Ugyanebben a sebességben kell a cégeknek is tartaniuk a versenyt a fogyasztói szokások változásaival és igazodniuk a trendek alakulásához.

Azzal a kijelentéssel senkit sem fogunk meglepni, hogy a tartalmakra való figyelemkoncentrációs képesség egyre csökken, és ennek következtében egyre inkább a rövidebb videós tartalmakat részesítjük előnyben. De mikortól számít hosszúnak egy videó?

Google definíciója alapján a 10 perc alatti videó számít rövidnek, ennél hosszabbak már hosszúnak. Ezzel szemben a Z generáció tartalomfogyasztási adatai azt mutatják, hogy mindössze 3 másodperc alatt döntenek egy content megtekintéséről. És ha pozitívan is értékelik azt, akkor is csak átlagosan 3 percig nézik anélkül, hogy tovább ne állnának újabb impulzusért.

Ez a tendencia viszont nem csupán a Z generációra érvényes, így ezzel a változással szemben fel kell vennünk a versenyt. Az is igaz, hogy egyre inkább a videós tartalmakat részesítik előnyben az emberek, amelyre a social media platformok ugyancsak reagáltak. Ha minden adat ezt igazolja, ezáltal pedig több időt töltenek az adott platformon a fogyasztók, akkor értelemszerűen az algoritmus ezeket a contenteket fogja előnyben részesíteni.

Ha nem hiszed, akkor tegyél egy próbát!

Menj fel az Instagramra és nézd meg az első 10 db posztot, ami szembe jön veled. Meg fogsz lepődni, mennyi köztük a videó egy olyan platformon, amely eredetileg képek megosztására jött létre.

Ez azonban nem újdonság azoknak, akik követik Adam Mosserit, az Instagram vezetőjét, aki már egy éve beszámolt ez irányú terveikről.

A felbujtó, aki ezeket a változásokat leginkább előidézte, nem más, mint a TikTok, amelynek sikere a mai napig töretlen, érkezésével pedig fenekestül felforgatta a tartalomfogyasztási trendeket. Erre majd a későbbiekben részletesebben is kitérünk.

Most viszont nézzük csatornák szerinti bontásban, mik is a konkrét változások, illetve mit tegyünk, hogy kedvezzünk az algoritmusnak.

YouTube

Ha videós tartalmakról van szó, akkor elsőként a YouTube-ot kell említenünk, amely a 2021-es adatok szerint 2,3 milliárd regisztrált felhasználóval rendelkezik.

A YouTube esszenciája nem a gyors, vertikális videókban rejlik, hanem az értéket képviselő, mélyebb, hosszabban kifejtett tartalmakban. Ez nem azt jelenti, hogy nem férnek meg rajta a csupán kikapcsolódást szolgáló humoros videók is, de nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a YT a második legnagyobb keresőmotor a Google után. Ha szeretnénk megjavítani valamit, itt keresünk meg róla egy tutorialt, ha vásárolni tervezünk egy terméket, előtte úgyszintén ezen a platformon nézünk meg róla összehasonlító videókat és versenytársairól. Egyszóval nem csak szórakoztató, de hasznos is.

Emellett otthont teremtett a vloggerek számára, akik egy-egy téma mentén mélyítik el csatornájukat, és osztják meg tapasztalataikat, véleményüket, életüket.

Nem csoda, hogy a legtöbb youtuber ódzkodik még mindig a TikTok-tól, valamint attól, hogy tartalmaikat teljesen áthelyezzék az új felületre.

De nem menekülnek meg itt sem a 9:16-os képaránytól, mivel nemrégiben elindult a YouTube Shorts mint a TikTok vetélytársa. A videók itt maximum 1 percesek lehetnek, amelyeket akár mobilról is fel lehet tölteni. Nagyon sokan a TikTok videójukat osztják meg, amit jelenleg még nem tud szűrni az alkalmazás. Érdemes azonban hosszútávon egyedi tartalmakat készíteni erre a felületre, mielőtt az algoritmus elkezdené blokkolni ezeknek a videóknak a terjedését.

Instagram

Ahogy már említettük, az Instagram is egyre inkább preferálja a videós tartalmakat a képi tartalmak helyett, és hosszútávon át is szeretnék alakítani az alkalmazást 9:16-os képarányúra. A YT-hoz hasonlóan az Instagram is felvette a versenyt a TikTokkal szemben, amelyhez a Reels alkalmazást hozták létre. Ennek segítségével rövid, maximum 60 mp-es videókat lehet készíteni és megosztani a meglévő Instagram feedben.

Már csak azért is megéri kipróbálni a Reelst, mivel a szerkesztőfelületén keresztül több kreatív funkció áll a rendelkezésünkre, mint Storyk esetében. Így még látványosabbá tehetjük a profilunkat.

Ha Instagram, akkor az élő adásokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyeknek nagyon erős közösségépítő ereje van, emellett pedig le is menthetők, így bármikor visszanézhető tartalom marad.

Érdemes újragondolni a contentjeinket, és a jövőben videós formába átalakítva megosztani azokat, hiszen az algoritmus ezeket a posztokat fogja előnyben részesíteni.

Facebook

A Facebook a kezdetektől fogva támogatta a hosszabb videós tartalmakat, azonban a fogyasztói trendek változásaira nekik is reagálniuk kellett. Létrejött a Watch felület, ahol kizárólag videós tartalmak között lehet böngészni, és ezek a videók több mint tízpercesek is lehetnek. Ahhoz azonban, hogy itt közzétehess tartalmakat, legalább 5000 követővel rendelkező oldaladnak vagy legalább 50 000 követővel rendelkező profilodnak kell lennie.

A Facebook Watch felépítését tekintve 3 részből áll: a megtekintési hírcsatornából, a figyelőlistából és közösségfejlesztésből. Mindhárom segíti, hogy a tartalomfogyasztóhoz leginkább releváns videók jussanak el, valamint a virális terjedést is erősítik.

Az Instagramon után a Facebookon is elindult a Reels funkció. Ha eddig még nem próbáltad volna ki, akkor itt az ideje. Legfőbb előnye a kreatív funkcióit leszámítva, hogy több felületen is megjelenik:storyban, a Watch felületén, csoportokban, hírfolyamban külön címkén, valamint ajánló dobozokban is. Ezzel az alkalmazással szinte lehetetlen, hogy ne érd el a célközönséged. További előny, hogy már az Instagram Reeledet is át tudod osztani a Facebook felületeidre.

Természetesen a Facebook élő videók közösségépítő ereje sem elhanyagolható, de ez már

korántsem számít újdonságnak.

TikTok

És persze a bajkeverőt se hagyjuk ki a sorból, aki alaposan felforgatta a videós trendeket és leginkább előidézte az itt bemutatott változásokat. A TikTokot ma már több mint 2,5 millióan nézik napi szinten Magyarországon. Emellett fontos kiemelni, hogy a felhasználók jelentős többsége a Z generációhoz tartozik, akik hétköznapokon napi 6,4-6,7 órát, míg hétvégéken akár napi 10-12 órát is eltöltenek az online térben.

Eleinte mindössze 1 percben maximalizálták a videók hosszát, azonban ez időközben egyre növekedett. Elsősorban a versenytársak másolására adott válaszként. Amikor bevezették a YouTube Shortst, a TikTok – viszonozva a szívességet – 10 percre emelte a maximális videóhosszúságot. Azonban az app esszenciáját még mindig a rövidebb szórakoztató tartalmak képviselik. Amire a legnagyobb odafigyelést kell szentelni, nem más, mint a videó első 3 másodperce. Ez az az időintervallum, ami alatt a néző döntést hoz, hogy megnézi-e a teljes videót, vagy inkább továbbpörget.

De minek is köszönheti elsöprő sikerét? Ezt egyik befektetőjük fejtette ki a legfrappánsabban: „A TikTok az első olyan széles felhasználói bázisnak szánt applikáció, ahol maga a mesterséges intelligencia a termék.”

Az alkalmazás olyan könnyeddé és észrevétlenné tette a felhasználói értékelésünket, hogy már egy lájkot se kell nyomnunk ahhoz, hogy érzékelje a mesterséges intelligencia, mi az, ami tetszik nekünk. Ennek köszönhetően pedig képesek teljesen a képernyő elé kötni a felhasználókat, hiszen csak a számukra legérdekesebb videók fognak megjelenni.

Gondoljunk csak bele, amikor a Netflixen vagy a YouTube-on keresünk tartalmakat, legtöbbször eltarthat több percig is, mire összegyűjtünk minden szükséges információt. Majd döntést hozunk és választunk. Ha egy gép és ember közti párbeszéd eredményének tekintjük az említett választáshoz elvezető folyamatot, akkor ezt a dialógust eddig inkább mi irányítottuk. A TikTok esetében viszont inkább már a gép.

A trendek átalakulása nem most kezdődött el, viszont az algoritmus nemrégiben kezdte el ténylegesen a videós tartalmakat előnyben részesíteni minden platformon. Valószínű neked is feltűnt már, hogy a képeid elérése csökken, ezzel szemben a követőbázisod nem változik, vagy akár még növekszik is. Ahhoz, hogy továbbra is láthatóak maradhassunk, szükséges tartalmainkat videós formában újragondolni.

Képek: Shutterstock