A mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok Hollywoodnak udvarolnak: Békével jönnek? 

 

Az OpenAI, a ChatGPT mögött álló vállalat találkozik a szórakoztatóipar szereplőivel, köztük tehetségkutató ügynökségek és filmstúdiók vezetőivel, hogy bemutassa és elmagyarázza legújabb technológiáját, a Sora-t, amely a felhasználók által, szövegben leírtak alapján készít videókat.

Ez egy kényes tánc a szórakoztatóipari vállalatok számára, ugyanis olyan hatékony eszközöket szeretnének kihasználni, amik csökkenthetik a költségeket és gyorsíthatják a folyamatokat. Nem akarnak pórul járni egy olyan időszakban, amikor az iparág helyzete a fizetős televíziózás, a streaming-veszteségek és más tényezők miatt amúgy is bizonytalan lábakon áll. Ugyanakkor nem céljuk megbántani a hollywoodi színészeket, írókat és a színfalak mögött dolgozók – például animátorok és forgatókönyvírók – légióit, akik attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia megöli a munkájukat.

“Senki sem akar lemaradni a nyolcadik labdáról” – mondta Daisy Stall, a California Bank & Trust szórakoztatóipari pénzügyi vezetője. 

Ha az ajtód előtt áll, akkor foglalkoznod kell vele, nem igaz? Ez még mindig annyira bizonytalan, és az emberek csak készülnek, de nem tudják, hogy valójában milyen szerepet fog játszani.”

A Sora jelenleg nem elérhető a nyilvánosság számára, de az OpenAI hozzáférhetővé tette a technológiát néhány alkotónak, köztük Paul Trillo rendezőnek, aki elmondta, hogy a technológiai fejlesztések lehetővé tették, hogy merész ötleteket teszteljen anélkül, hogy idő és pénz korlátozná.

“Olyan lesz, mint egy szeizmikus váltás, és az embereknek el kell kezdeniük elfogadni az ilyen jellegű szempontokat, hogy hogyan fogunk képeket készíteni a jövőben” – mondta Trillo.

 

Thaiföldön megjelent az első Ai riporter

 

A Nation TV hírcsatorna bemutatja Thaiföld első, AI által generált híradós riportereit. Natcha és Nitchan néven, április 1-től friss híreket hoznak a nézők képernyőjére.

“Az innovációra összpontosító vezető hírcsatornaként a mesterséges intelligencia segítségével létrehoztuk Natcha női híradós riportert és férfi társát, Nitchant, akik az első híradós riporterek lesznek Thaiföldön” – mondta Apirawee Pichayadecha, a Nation TV ügyvezető igazgatója.

A két AI riportert április 1-től kísérleti jelleggel a Nation News Alert műsorában, 14.05-kor és 14.55-kor sugározzák. Céljuk, hogy növeljék a hír bemutatás sokszínűségét és lehetőségeit.

A Nation TV szeretné továbbá, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező riportereket a csatorna márkanagykövetként használja, valamint hogy az AI-t más szerepkörökben, például influencerekként, rendezvények és virtuális konferenciák moderátoraként is alkalmazzák.

“Az AI riporterek segíteni fogják a szerkesztőségünk munkáját, lehetővé téve, hogy az (emberi) riportereknek több idejük maradjon az információgyűjtésre és -ellenőrzésre” – mondta. 

“A legfontosabb, hogy a mesterséges intelligencia nem ismer nyelvi korlátokat, ezért kötöttségek nélkül juttathatja el a nézőkhöz az információkat” – tette hozzá.

Hogyan klónozza az AI egy személy hangját

 

Az OpenAI már megmutatta a világnak, hogyan képes a ChatGPT segítségével másodpercek alatt szöveget, valamint képeket és újabban videókat generálni.

Most a vállalat egy lépéssel tovább megy, és elárulja, hogy tavaly év végén elkezdték egy úgynevezett “Voice Engine” (hangmotor) privát tesztelését.

A vállalat megosztott korai klipeket, amik szerint képesek “érzelmes és valósághű hangokat” létrehozni. A cég azonban elismeri, hogy a technológia túl kockázatos a nagyközönség kezében, mivel az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban közelednek a választások.

A szakértők attól tartanak, hogy Oroszország, Kína és Észak-Korea már most azon dolgoznak, hogy saját megtévesztő mesterséges intelligenciájukkal és deepfake -el manipulálják az elnökválasztást.

Az aggályok ellenére az OpenAI folytatta a fejlesztést, hogy megnézze, hogyan lehetne az eszközt “jóra használni”.

Több példát is megosztottak, egyik, hogy “természetes hangzású, érzelmes hangokkal” segítséget nyújthatnak  gyerekeknek vagy azoknak, akik nem tudnak olvasni.

Egy március 19-én benyújtott védjegybejelentés arra utal, hogy az OpenAI a beszédfelismerés és a digitális hangalapú asszisztensek üzletágába terveznek belépni, hogy az Alexa versenytársai lehessenek.

 

Az Amazon további 2,75 milliárd dollárt fektet az AI fejlesztésbe

 

Az Amazon szerdán közölte, hogy további 2,75 milliárd dollárt (2,55 milliárd eurót) önt az Anthropicba, így a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupba történő teljes befektetése 4 milliárd dollárra (3,7 milliárd euróra) emelkedik.

A vállalat kisebbségi részesedést tart fenn a San Francisco-i székhelyű Anthropicban, amely a ChatGPT gyártójának, az OpenAI-nak a riválisa.

“A generatív mesterséges intelligencia korunk legátalakítóbb technológiája lesz, és úgy gondoljuk, hogy az Anthropic-kal való stratégiai együttműködésünk tovább javítja ügyfeleink élményeit, és várakozással tekintünk a következő lépések felé” – mondta Swami Sivasubramanian, az AWS, az Amazon felhőalapú számítástechnikai leányvállalatának adat- és mesterséges intelligencia alelnöke.

A két vállalat együttműködik az úgynevezett alapmodellek kifejlesztésében, amelyek a globális figyelmet felkeltő generatív AI-rendszerek alapját képezik.

A megállapodás értelmében az Anthropic az AWS-t használja majd “elsődleges” felhőszolgáltatóként, és az Amazon egyedi chipjeit használja majd az AI-modellek létrehozásához, betanításához és telepítéséhez.

A befektetés a legújabb példa arra, hogy a Big Tech vállalatok a technológia iránti növekvő köz- és üzleti érdeklődés közepette a mesterséges intelligencia startupokra költenek.

Az AI hatalmas változásokat hozhat a bűnügyi nyomozásokban

 

India legfőbb bírája hétfőn elismerte a technológiai fejlődés gyors ütemű sodródását, és kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia (AI) “forradalmasíthatja” a bűnügyi nyomozást.

“A mesterséges intelligencia a bűnügyi nyomozások forradalmasításában átírja a játékszabályokat. Az AI algoritmusok felhasználásával a bűnüldöző szervek, mint például a CBI (Központi Nyomozó Iroda), hatalmas mennyiségű adatot tudnak gyorsan elemezni, és példátlan pontossággal azonosíthatják a trendeket, anomáliákat és potenciális nyomokat” – mondta India legfőbb bírája (CJI) a 20. DP Kohli-emlékelőadáson.

Ez a “Minority Report” című film egyik jelenetére emlékeztet, ahol az Al-t a jövőbeli bűncselekmények előrejelzésének eszközeként ábrázolják, lehetővé téve a bűnüldöző szervek számára, hogy még a bűncselekmények bekövetkezése előtt beavatkozzanak.”

Chandrachud CJI továbbá aggodalmát fejezti ki: “…ahogy belevágunk a digitális átalakulásba, egy jelentős aggály merül fel. Miközben a teljes digitalizáció nagyobb hatékonyságot és hozzáférhetőséget ígér, fennáll a veszélye annak is, hogy kizárja az internet-hozzáféréssel vagy technológiai jártassággal nem rendelkező egyéneket, akik továbbra is India lakosságának jelentős részét teszik ki.”.