Autómata AI kamerák Cannes-ban

 

A filmfesztiválon tesztelik a mesterséges intelligenciát alkalmazó biztonsági kamerákat, hogy két hónappal később a párizsi olimpián is alkalmazhassák. Mintegy 40 ezer résztvevő és a világ legnagyobb filmsztárjai repülnek a francia Riviérára május 14 és 25- között.

A helyi hatóságok szerint 17 kísérleti, Ai technológiával felszerelt kamerát használnak, amiknek „gyanúsnak ítélt eseményeket vagy viselkedést” kell azonosítaniuk, és segíteniük felismerni az elhagyott csomagokat, fegyvereket és bajba jutott embereket.

A városháza már 2019 óta kéri a kamerák bevezetését, de David Lisnard polgármester szerint csak a júliusban, Párizsban kezdődő olimpia miatt bevezetett megfigyelési törvények változásainak köszönhetően kaptak engedélyt.

Elmondta, hogy a város már most is a legösszetettebb videóvédelmi hálózattal rendelkezik Franciaországban, ahol 84 lakosra 884 kamera jut. Illetve 462 segélyhívó gombot is elhelyeztek a közterületeken és az épületekben.

 

 

Elon Musk 10 milliárd dollárért akar AI nagykutya lenni?

 

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó cége, az xAI állítólag közel áll ahhoz, hogy egy évi 10 milliárd dolláros (3.5 billiárd Ft-os) szerződést kössön az Oracle felhőszerverek bérlésére.

Ez a szövetség az egyik legnagyobb ügyfelévé tehetné, és óriási lépés lenne, hogy az OpenAI-hoz és a Google-hoz hasonlóan az egyik nagy AI-játékos legyen.

Még javában folynak a tárgyalások ahol egy több éves megállapodásra koncentrálnak. A terv, hogy az xAI körülbelül 10 milliárd dollárt költene az Oracle felhőszervereinek használatára. Ez az infrastruktúra képezné az MI gerincét, mivel a legfejlettebb AI-modellek létrehozására és betanítására szolgálna és így felveheti a versenyt a piacvezetőkkel.

 

 

“Robotok” a vörös szőnyegen? AI Filmfesztivál?

 

NEW YORK – Fantasztikus karakterek uralták az AI filmfesztivált és bepillantást nyerhettünk a jövő filmkészítésébe. A Runway AI által szervezett eseményre közel 3000 rövidfilmet nyújtottak be, de csak a legjobb 10 került bemutatásra.

Az AI technológia robbanásszerű fejlődése lehetővé teszi, hogy bárki, akár minimális költségvetéssel is, látványos filmeket készítsen. Az esemény támogatójának szoftver egyetlen parancsszóval képes állóképeket mozgóképpé alakítani, míg az OpenAI, Google és Meta is saját fejlesztésekkel rukkolt elő.

A fesztiválon díjazott francia rendező, Leo Cannone elmondta, hogy az AI vizuális elemek még mindig tökéletlenek, de a technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában. Az olasz rendező, Carlo De Togni szerint az AI forradalmasíthatja a filmipart, lehetőséget adva új történetek megvalósítására pénzügyi korlátok nélkül.

Az AI filmfesztivál egyértelmű üzenetet küldött: a technológia nem csak a filmkészítés költségeit csökkenti, hanem teljesen új dimenziókat nyit meg a kreativitásban és a történetmesélésben. Hollywoodnak figyelnie kell, mert a mozi jövője már itt van!

 

 

Az OpenAI bemutatja legújabb AI modelljét, a GPT-4o-t

 

Az OpenAI hétfőn jelentette be legújabb mesterséges intelligencia modelljét. Az új, GPT-4o a vállalat előző, alig több mint egy éve bevezetett GPT-4 modelljének frissítése. Az újítás a nem fizetős ügyfelek számára is elérhető, vagyis bárki hozzáférhet az OpenAI legfejlettebb technológiájához a ChatGPT-n keresztül.

A vállalat hétfői bemutatója alapján a fejlesztés gyakorlatilag egy digitális személyi asszisztenssé alakítja a ChatGPT-t, amely képes valós idejű, szóbeli beszélgetésekbe bocsátkozni. Emellett képes lesz szöveges és „látási” interakcióra is, vagyis képes lesz a felhasználók által feltöltött képernyőképeket, fényképeket, dokumentumokat vagy grafikonokat megtekinteni, és azokról beszélgetést folytatni.

Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója elmondta, hogy a ChatGPT frissített változata már memóriafunkciókkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes tanulni a felhasználókkal folytatott korábbi beszélgetésekből, és képes valós idejű fordításra.

„Ez az első alkalom, hogy valóban hatalmas lépést teszünk előre a könnyű használat terén” – mondta Murati a vállalat San Franciscó-i székhelyén tartott élő bemutató során. „Ez az interakció sokkal természetesebbé és sokkal, de sokkal egyszerűbbé válik.”

 

 

A Google bemutatja az új videó-generáló AI eszközt, a Veo-t

 

A Google a Google I/O élő eseményén bemutatta legújabb, Veo nevű videógeneráló mesterséges intelligencia eszközét. A leírás szerint „jobb konzisztenciát, minőséget és kimeneti felbontást” kínál a korábbi modellekhez képest.

A videótartalmak mesterséges intelligenciával történő generálása nem újdonság; az olyan eszközök, mint a Synthesia, a Colossyan és a Lumiere már egy ideje léteznek, meglovagolva a generatív AI jelenlegi népszerűségének hullámát.

 A Veo csak a legújabb ajánlat, de azt ígéri, hogy minden eddiginél fejlettebb videó-generálási élményt nyújt. Bemutatására a Google egy csapat szoftvermérnököt és filmes alkotót toborzott Donald Glover színész, zenész, író és rendező vezetésével, hogy közösen készítsenek egy rövidfilmet.

 A filmet valójában nem mutatták be az I/O-n, de a Google azt ígéri, hogy „hamarosan érkezik”.

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!