A MARVEL AI-al generálta a legújabb főcímét…

Többé Hollywood sem tudja és láthatóan nem is akarja kihúzni magát a mesterséges intelligencia alkalmazások használata alól. A napokban felkerült a Disney Plusra a Marvel sorozat legújabb része, a Titkos Invázió, aminek nyitó jelentét látva a rajongók az AI-ra kezdtek gyanakodni. Ali Selim, a film rendezője megerősítette a hírt, hogy a kérdéses jelenetet valóban a mesterséges intelligencia tervezte; bár szerinte ez nem lustaság vagy a technológiára való túlzott hagyatkozás. Magyarázatképpen elárulta, hogyan zajlott az alkotói folyamat: “Beszélgettünk különböző ötletekről, témákról, aztán a számítógép elindult és csinált valamit…“.

Secret Invasion Opening Scene

A Google „kedvesen” oltja az iPhone kameráját.

Te is Iphone-os vagy? Akkor ezt mindenképpen látnod kell! Nemrég megjelent a Google legújabb okostelefonja, a Pixel. Ennek apropóján pedig szerdán felkerült egy rövid videó a YouTube-ra, amelyben egy iPhone és egy Pixel telefon beszélgetését lehet követni. A párbeszéd során a cuki kis Pixel megpróbál lelket önteni a meglehetősen depisnek tűnő Iphoneba, aki nem rendelkezik és talán sosem is fog a Pixel azon fejlett képességeivel, mint pl. az asztrofotográfia vagy a mesterséges intelligencia. Ezzel azonban a klipnek mert vár még az Apple készülékére egy jól álcázott döfés – de, hogy pontosan minek okán és milyen formában azt nem mondjuk el. Érdemes végig nézni!

Christopher Nolan az AI pártján áll

Bár az AI használata a szórakoztatóiparban igencsak ellentmondásosnak bizonyul Christoper Nolan a híres filmrendező legújabb filmjének az Oppenheimernek kapcsán nyíltan is letette a voksát a mesterséges intelligencia alkalmazása mellet. Szerinte a filmkészítők igenis profitálhatnak ebből az egészből:

“Az egész gépi tanulás a deepfake technológiára alkalmazva rendkívüli előrelépést jelent a vizuális effektek és a hanggal kapcsolatos lehetőségek terén…ha a hosszútávú jövőre gondolunk, akkor csodálatos dolgok fognak születni.” A filmet 2023. július 20-tól játszák a hazai mozikban.

AI oktatók a HARVARDON!

A mesterséges intelligencia használata az elmúlt hónapokban robbanásszerűen megnőtt: A ChatGPT-hez hasonló különféle AI alapú modellek ingyenesen hozzáférhetővé váltak, melynek az oktatásra és a kutatásra való hatásaival az egyetemi tanárok is megküzdenek. A Harvardon tanító professzorok azonban másképp gondolkodnak: a programozói kurzusra beiratkozó hallgatók ősztől már az AI segítségével tökéletesíthetik a tudásukat ezen a területen. Reményeik szerint a mesterséges intelligencia segítségével végre megközelíthető lesz az 1:1 tanár-diák arány. Az új szoftverek a nap 24 órájában, támogathatják a tanulást olyan tempóban és stílusban, amely igazodik a diákok egyéni igényeihez.

Photo by Clay Banks on Unsplash

A Bild című német bulvárlap 200 munkahelyet szüntet meg, hogy egyes szerepeket mesterséges intelligencia fog helyettesíteni

Németországban a mesterséges intelligencia megreformálja az oknyomozó újságírást. Az Európa szerte legnagyobb példányszámban eladott Bild nevű bulvárlap vezérigazgatója, Mathias Döpfner szerint a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia alkalmazások egészen egyszerűen jobbak, gyorsabbak és sokkal függetlenebbek az információgyűjtés és a cikkírás során, mint a hús-vér újságírók. Úgy véli a későbbiekben egyébként is csak azok a kiadók maradnak majd életben, akik „a legjobb eredeti tartalmat” szolgáltatják.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash