Annyira PC lett a Google AI-a, hogy az már sérti az embereket!

 

Az elmúlt napokban a Google mesterséges intelligencia (AI) eszköze, a Gemini abszolút felobbant az interneten. A Gemini egy meglehetősen parázsló közegbe került: a bal- és jobboldali közösségek között dúló kultúrharcra. A Gemini lényegében a Google változata a virálisan elterjedt ChatGPT-nek. Szöveges formában tud válaszolni a kérdésekre, és képes képeket is generálni a szöveges parancsokra. Kezdetben egy poszt azt mutatta, hogy ez a nemrég elindított mesterséges intelligenciával működő képgenerátor olyan képet készített az amerikai alapító atyákról, amelyen pontatlanul egy fekete férfi szerepelt.

A Gemini a második világháborúból német katonákat is generált, akik között tévesen egy fekete férfi és egy ázsiai nő szerepelt. A Google bocsánatot kért, és azonnal “szüneteltette” az eszközt, egy blogbejegyzésben azt írta, hogy az “célt tévesztett”. De ezzel még nem volt vége, a túlságosan politikailag korrekt válaszai tovább folytatódtak, ezúttal a szöveges változatból. A Gemini azt válaszolta, hogy “nincs helyes vagy helytelen válasz” arra a kérdésre, hogy az X-en mémeket posztoló Elon Musk rosszabb-e, mint Hitler, aki emberek millióit gyilkolta meg. Elon Musk a saját platformján, az X-en közzétett bejegyzésében “rendkívül riasztónak” nevezte a Gemini válaszait, tekintettel arra, hogy az eszköz beágyazódik a Google más termékeibe, amelyeket együttesen több milliárd ember használ.

 

 

Az Egyesült Államok és Kína megállapodnak a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztésének keretrendszeréről. 

 

A világ két nagyhatalma végre megállapodott abban, hogy leülnek tárgyalni a mesterséges intelligencia (AI) növekvő hatalmával és hatókörével kapcsolatos aggályaikról. Peking és Washington egyaránt óvakodott attól, hogy saját kutatásaik és képességeik korlátozásával előnyhöz juttassák ellenfeleiket, de a megfigyelők már régóta aggódnak amiatt, hogy egy ilyen megközelítés egzisztenciális kockázatai túl nagyok.

“Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mesterséges intelligencia azon képességét, hogy olyan kockázatokat idézzen elő, amelyek potenciálisan az emberiség kihalásához vagy visszavonhatatlan civilizációs összeomláshoz vezethetnek” – figyelmeztettek tavaly a mesterséges intelligencia szakpolitikai és etikai szakértők.

Bár időpontot még nem tűztek ki, várhatóan az USA és Kína a következő hónapokban találkozik, hogy kidolgozzák a mesterséges intelligencia felelős fejlesztésének kereteit.

Miközben a fejlett technológia következő hullámát potenciálisan ellentétes motivációkkal és célokkal szemlélik, az alábbiakban áttekintjük, mit akarnak az egyes felek, milyen szabályozások vannak érvényben, és milyen kockázatokkal kell szembenézniük.

Mik a fő aggályok?

A mesterséges intelligencia térnyerése számos aggodalmat táplál. Ezek között szerepelnek a demokratikus folyamatok megzavarására, a csalások felgyorsítására, a munkahelyek széles körű megszűnése, és ott vannak a katonai alkalmazásokkal kapcsolatos nyilvánvaló aggodalmak is.

Mi is írtunk róla, hogy a mesterséges intelligenciát egy hamis “Joe Biden” robothívás létrehozására használták, hogy megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy ne szavazzanak a döntő fontosságú előválasztásokon.

A generatív mesterséges intelligencia gyors terjedése, amely másodpercek alatt képes szövegeket, képeket és videókat létrehozni, felerősítette azokat a félelmeket, hogy az új technológiát idén, amikor a világ lakosságának több mint fele az urnákhoz járul, a nagy választások befolyásolására is felhasználhatják.

 

 

A Google 60 millió dolláros megállapodást köt a Reddittel, így a keresőóriás emberi posztokon képezhet AI modelleket

 

A Google megállapodást kötött a Reddittel, amely lehetővé teszi a keresőóriás számára, hogy az online vitafórum posztjait felhasználja mesterséges intelligencia modelljeinek képzéséhez és az olyan szolgáltatások fejlesztéséhez, mint a Google Search.

A nagyjából 60 millió dollár értékű megállapodás értelmében a Reddit hozzáférhet a Google mesterséges intelligenciamodelljeihez is, hogy javíthassa belső keresőjét és más funkcióit. A Reddit az üzletről szóló írásbeli nyilatkozatán túl nem kívánt nyilatkozni vagy kérdésekre válaszolni.

A Google-üzlet nagy lépés a Reddit számára, amely önkéntes moderátorokra támaszkodik, hogy a szabadszellemű, témaalapú beszélgetések széles skáláját működtesse. Ezek a moderátorok nyilvánosan tiltakoztak a Reddit korábbi döntései ellen, legutóbb napokra elsötétítették az oldal nagy részét, amikor a Reddit bejelentette, hogy számos harmadik féltől származó alkalmazásnak díjat akar felszámítani a tartalomhoz való hozzáférésért.

Az adatmegosztási megállapodás a Google számára is nagy jelentőséggel bír, mivel a Google szeretne hozzáférni az emberek által írt anyagokhoz, amelyek segítségével képezheti mesterséges intelligenciamodelljeit, hogy javítsa a világ “megértését”, és ezáltal azt a képességüket, hogy releváns válaszokat adjanak a kérdésekre.

Ez precedenst teremt arra vonatkozóan is, hogy a technológiai vállalatok hogyan szereznek adatokat a növekvő AI-modelleik számára, még akkor is, ha olyan tartalomról van szó, amely nyilvánosan elérhető.

 

 

 

Miért beszél hirtelen mindenki az Nvidia-ról, amely az AI forradalmat hajtja végre?

 

A kaliforniai székhelyű chiptervező, amelynek termékeit Tajvanon gyártják, segít megalapozni a mesterséges intelligencia forradalmát. Az üzleti világ egyre inkább arra számít, hogy a mesterséges intelligencia lesz a következő nagy dolog, és a forradalom elindításában különösen egy számítógépes chipgyártóhoz, az Nvidia-hoz fordul. A Santa Clara-i, kaliforniai székhelyű vállalat 1993 óta tervez programozható chipeket, amelyek segítségével számos, a fogyasztók számára készült alkalmazást lehet futtatni.

Míg az Intel és az Advanced Micro Devices évtizedekig uralta az amerikai chipszektort, az Nvidia belépése a kifinomult grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) megjelenését jelezte, amelyek jobban képesek voltak a képek megjelenítésére. Ez a képesség egyre fontosabbá vált, mivel a kiváló minőségű videók egyre inkább uralják a technológiai és médiavilágot.

Az Nvidia kezdetben leginkább a videojáték-konzolok, például a Microsoft Xbox és a Sony PlayStation GPU-processzorainak biztosításával volt kapcsolatban. A Szilícium-völgy általános növekedése a 2010-es években arra késztette az Nvidiát, hogy diverzifikálódjon és javítsa a szerencséjét. Például 2014-ben az Nvidia és a Google bejelentette, hogy partnerséget kötött az Nvidia chipek Google Chromebookokban való használatára.

Az autógyárak is elkezdtek az Nvidia chipjei felé fordulni a vezetéstámogató szoftverekben való felhasználás miatt, amelyek a GPU-kon múlik az érzékelők képi információinak feldolgozása. Az Nvidia hardver az összes Tesla járműben is megtalálható.

Az Nvidia által specializált, “diszkrét” GPU-ként ismert chipek az úgynevezett párhuzamos számításokra specializálódtak. Ez a számítástechnikának egy olyan típusa, amelyben egyszerre több folyamatot hajtanak végre. Ezzel szemben a CPU-k sorosan, azaz szekvenciálisan hajtják végre a programokat. A GPU-k által kezelt számítási típus tehát hatékonyabb és értékesebb a CPU-knál.

A programozók megtanulták, hogy az Nvidia GPU-k sokkal jobban alkalmasak a mesterséges intelligencia szoftverek programozására. A Bloomberg News az Nvidia chipjeit az “AI-modellek kiképzésének munkagépének” nevezte, Amanda Agati, a PNC Financial Services Group elemzője pedig tavaly ősszel “kvázi monopóliumnak” nevezte az Nvidia vezető szerepét a kategóriában, az értékelés alapján.

Az Nvidia tehát sikerének egy részét annak köszönheti, hogy úttörője volt annak a technológiának, amelytől ma már az AI-alkalmazások függnek. Ma már gyakorlatilag minden nagyobb technológiai vállalat, köztük az Amazon, a Google, a Meta, a Microsoft és az Oracle is használ Nvidia chipeket.

 

 

A mesterséges intelligencia elmélyítheti az egyenlőtlenségeket a világban?

 

A mesterséges intelligenciát élvonalbeli technológiaként üdvözlik, de a szakértők figyelmeztetnek, hogy fennáll a veszélye annak, hogy növelhetik a világunkban már ma is meglévő előítéleteket és egyenlőtlenségeket. Doha, Katar – A világ egyik legnagyobb technológiai konferenciáján, akár a nagyszínpadon, akár a mellékpaneleken, akár a tucatnyi cég standjánál, egy kifejezés volt mindenki száján: mesterséges intelligencia (AI). A világ minden tájáról érkező vállalkozók, befektetők és üzleti vezetők mind a mesterséges intelligencia képességeiről beszéltek. Az izgalom mellett azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot a szakértők körében, hogy ezek a technológiák súlyosbíthatják a világot megosztó egyenlőtlenségeket.

Az AI jobban közvetíti-e a konfliktusokat, mint az emberek?

A társadalmi igazságosság vezetője megosztotta a prediktív rendészeti eszközök példáját, amelyek különösen károsak a színes bőrűekre, különösen az Egyesült Államokban élő feketékre – mondta.

Az MIT Technology Review egyik jelentése szerint ezeknek az eszközöknek nagyjából két típusa van jelenleg használatban az Egyesült Államokban.

Az első olyan eszközök, amelyek helyalapú algoritmusokat használnak annak előrejelzésére, hogy hol várható a bűnözés. A második olyan eszközök, amelyek az emberekre vonatkozó adatokból – például életkorukból vagy nemükből – támaszkodnak annak előrejelzésére, hogy kik keveredhetnek bűnözésbe.

A Deloitte könyvelő tanulmánya szerint az olyan intelligens technológiák, mint a mesterséges intelligencia, segíthetnek a városoknak 30-40 százalékkal csökkenteni a bűnözést.

Ayo Tometi, a Black Lives Matter társalkotója szerint azonban ezek a technológiák „igazán komoly aggodalmakra ad okot, mert a büntető igazságszolgáltatási rendszeren belül még nem foglalkoztunk a rasszizmussal”.

Amikor ezeket a technológiákat kiadják, semlegesnek tekintik őket – de ez nem így van – mondta. „Láttunk olyan eseteket, amikor az embereket már most is bezárnak egy hibás arcszkennelés miatt. Egyszerűen nem látják ugyanúgy az arcunkat, nem ismerik fel a vonásainkat” – jelentette ki Tometi.

“Számos elfogultság és diszkrimináció van a sztereotípiákkal kapcsolatban, amelyeket ezek a technológiák normalizálnak.”

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!