Elon Musk nyilvánosságra hozta a Grock chatbot mögött álló forráskódot

 

Elon Musk vasárnap nyilvánosságra hozta a mesterséges intelligencia chatbotjainak nyers számítógépes kódját. Ami a világ egyik leggazdagabb emberének fokozódó harcát jelenti az M.I. jövőjének irányításáért folytatott küzdelemben.

A Grok, amelynek célja, hogy a “Galaxis útikalauz stopposoknak” című sci-fi regényt idéző, fanyar válaszokat adjon, az xAI, Elon Musk által tavaly alapított cég terméke. Bár az xAI az X-től független szervezet, technológiája beépült a közösségi médiaplatformokba, és a felhasználók posztjain edződik. Azok a felhasználók, akik előfizetnek az X prémium funkcióira, kérdéseket tehetnek fel a Groknak, és válaszokat kapnak.

Azzal, hogy Elon Musk a kódot mindenki számára elérhetővé és használhatóvá tette – ez az úgynevezett nyílt forráskódolás -, még jobban belemerült az M.I.-világban folyó heves vitába arról, hogy ez segíthet-e biztonságosabbá tenni a technológiát, vagy egyszerűen csak megnyitja azt a visszaélések előtt.

 

 

Nagy változások jönnek a filmekben és a tévében az AI miatt

 

Ahogy a GenAI programok tovább fejlődnek és újak formálódnak, továbbra is nagy változásokat fogunk látni a filmekben és a televízióban, amelyek az alkotókat és a fogyasztókat egyaránt érintik.

A mesterséges intelligenciát egyre inkább költséghatékony és időtakarékos eszközként alkalmazzák bizonyos VFX-feladatok automatizálására, beleértve az arcanimációt, a teljesítmény rögzítését, a vizuális javításokat és még sok mást. Ezen túlmenően a GenAI modellek, mint például az OpenAI Sora nevű videó generáló modellje, már teljes jeleneteket, és hamarosan teljesen AI által generált filneket is képes lesz létrehozni. Még ha minden hibáját figyelembe vesszük is, az AI technológia jelenleg elmossa a határokat a valós és a fiktív világok között a vizuális történetmesélésben.

A mesterséges intelligencia jelenléte Hollywoodban egyre inkább előtérbe kerül, de valójában már évek óta használják a filmes és televíziós produkciókban, bár még mindig nagymértékben támaszkodnak az emberi közreműködésre. Például a 92. Oscar-díjra a legjobb vizuális effektek kategóriában jelölt két film, a Bosszúállók: Endgame” és “The Irishman”, mindkettő nyíltan a mesterséges intelligenciával működő VFX-et használta. 

Mivel az olyan stúdiók, mint a Marvel és a LucasFilm a szórakoztatóipar élvonalában nyíltan felkarolják a mesterséges intelligenciát, a közeljövőben valószínűleg még több vállalat fogja alkalmazni ugyan ezeket a technikákat.

 

 

 

Az amerikai technológiai óriás bemutatja legújabb mesterséges intelligencia chipjét 

 

Az Nvidia bemutatta legújabb mesterséges intelligencia (AI) chipjét, amely állítása szerint egyes feladatokat 30-szor gyorsabban tud elvégezni, mint elődje. 

Az 1993-ban alapított Nvidia eredetileg olyan számítógépes chipek gyártásáról volt ismert, amelyek a grafikát dolgozzák fel, különösen a számítógépes játékokhoz. Már jóval a mesterséges intelligencia forradalma előtt elkezdett olyan funkciókat beépíteni a chipjeibe, amelyek segítik a gépi tanulást. Ezek a beruházások segítettek neki piaci előnyt szerezni.

Ma már az Nvidia a harmadik legértékesebb vállalat az Egyesült Államokban, a Microsoft és az Apple mögött. Részvényei az elmúlt évben 240%-kal emelkedtek, piaci értéke pedig a múlt hónapban elérte a 2 milliárd dollárt (1,57 milliárd font).

Szerintük a nagy ügyfelek, köztük az Amazon, a Google, a Microsoft és az OpenAI várhatóan a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokban és saját AI-ajánlataikban fogják használni a cég új zászlóshajó chipjét.

Azt is elmondták, hogy az új, mikroszolgáltatásoknak nevezett szoftvereszközök javítják a rendszer hatékonyságát, hogy egy vállalkozás könnyebben beépíthessen egy AI-modellt a munkájába.

A további bejelentések között szerepel egy új, autókba szánt chipcsalád, amely képes chatbotokat futtatni a járműben. A vállalat közölte, hogy a kínai elektromos járműgyártók, a BYD és a Xpeng egyaránt az új chipjeit fogja használni.

 

 

Meglepő módon változtatja meg az emberi viselkedést az AI 

 

Az AI-ember interakció nem csak új elvárásokat hoz magával, hanem az emberi viselkedésre és innovációra is változó hatással van. 

Paradox módon az emberek empátiára vágynak a mesterséges intelligencia használatakor, és azokban az esetekben inkább negatívan hatott az emberek viselkedésére az AI jelenléte, amikor a technológia egy robot képében testesült meg.

Megfigyelés és objektív információgyűjtés során az emberek alapvetően komfortosak az AI alkalmazásával, sőt preferálják is az emberi megfigyelés helyett, ám amikor értékítéletre, döntéshozatalra kerül a sor – vagyis előkerül egy olyan helyzet, ahol teret kap az empátia – inkább az emberi döntést részesítik előnyben.

Kevésbé empatikusak viszont az emberek az AI-jal szemben, amikor az hibázik, sőt ki is használják azt. Ebből is látszik, hogy az AI nem egyformán használható minden területen, és sok körültekintés kell az emberi interakciókba való beágyazásához. Ugyanakkor az emberi teljesítményt innovatív módon növeli, de ezzel párhuzamosan a magunk felé támasztott elvárásokat is. A kérdés csak az, megéri ezt az árat?

 

 

Az AI a videojátékokban vitát vált ki arról, hogy ki írja a történeteket

 

Az Nvidia technológiai vállalat nemrégiben bemutatott demójában egy emberi játékos mikrofon segítségével beszélt két videojáték-karakterhez – a karakterek pedig valós időben válaszoltak a generatív mesterséges intelligencia segítségével.

A sajtóközleményben az Nvidia azt mondta, hogy a technológia lehetőséget kínál arra, hogy “általános nem játszható karakterekből (NPC-k)” “dinamikus, interaktív karakterekké” váljanak, akik képesek beszélgetést kezdeményezni, vagy játéktudással segíteni a játékosokat a küldetéseikben.

A mesterséges intelligencia terén élenjáró vállalatok nem csupán azt ígérik, hogy elvégzik azt a munkát, amit az emberi írók már most is elvégeznek; azt ígérik, hogy teljesen megváltoztatják a videojátékok történetének elmesélését.

Ezt az állítást az egész iparágban szkeptikusan és tétován fogadják. De leginkább azok mérlegelik ennek a veszélyét akik a történetek írásával foglalkoznak. A játékok gyakran több száz karaktert tartalmaznak, akik együttesen segítenek egy nagyobb történet és egy magával ragadóbb élmény felépítésében. Eddig a párbeszédüket mindig emberek írták, milyen lenne egy olyan játék, ahol a karakterek önállóan kommunikálnak?

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!