A mesterséges intelligencia által létrehozott deepfake technológia képes létrehozni valóságnak tűnő kép-, videó- és hangfelvételeket. A technológia fejlődésével egyre nehezebbé válik a valódi és a hamis tartalmak közötti különbség felismerése. De milyen társadalmi kockázatokat rejt a deepfake, és hogyan ismerhetjük fel ezeket az álvideókat? Nézzünk bele az M5 kulturális csatorna legfrissebb beszélgetésébe ebben a témában.

Beszélgetőtársak:

  • Aczél Petra, kommunikációkutató, MOME
  • Kánai András, jövőkutató, kommunikációs szakember
  • Lovászy László, tudományos főmunkatárs, NKE; ENSZ emberi jogi szakértő
  • Kondacs András, filmrendező, az Animatiqua Filmstúdió alapítója

Az M5 bemutatása:

Az M5 a közmédia kulturális csatornája, ahol a kultúra otthon van. Legyen szó irodalomról, zenéről, film- és színházművészetről, képzőművészetről, történelemről vagy a kultúrát érintő közéleti kérdésekről, az M5 folyamatosan kínál információt és ismereteket. Főbb műsorai között szerepel a Librettó, Ez itt a kérdés, Kommentár Klub, Multiverzum, Kunszt, M5 história, Kontúr, és az Agenda.

A beszélgetés főbb pontjai:

Mi a deepfake technológia? A mesterséges intelligencia által létrehozott, valóságnak tűnő hamis képek, videók és hangfelvételek megértése.

A deepfake felismerése: Hogyan lehet a hamisított tartalmat megkülönböztetni az eredetitől? Milyen módszerek léteznek, és milyen fejlesztések várhatók a jövőben?

Társadalmi kockázatok: Milyen veszélyeket rejtenek ezek az álvideók? Hogyan befolyásolják a médiát, a hírszolgáltatást és az egyének életét?

A deepfake művészeti alkalmazása: Hogyan használják a filmrendezők és művészek ezt a technológiát? Hol húzódik a határ az alkotás és a manipuláció között?

Áldás vagy átok? A deepfake előnyei és hátrányai egy modern társadalomban.

Bár a deepfake technológia rengeteg lehetőséget tartogat, fontos, hogy tudatában legyünk annak kockázatainak és hatásainak is. Az M5 ezen beszélgetésével célja a tudatos médiatudatosság erősítése és a technológia megfelelő használatának bemutatása.

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!