Showreel

A montázsfilmben, showreelben rejlő lehetőségek

Showreel: a vállalkozásod legjobb arca pergő képekben

Tisztázzuk elsőként, mit is értünk montázsfilm vagy showreel alatt? Ezek a filmipari kifejezések alapvetően egy nagyon látványos slideshow-t, bemutatót takarnak, egy filmes előzetest, amely képes beharangozni, hogy mire számíthatunk az adott vállalkozástól, terméktől vagy szolgáltatástól.

2020.09.01.

Akár forgatás nélkül, fényképes, képes anyagok animálásával, mozgásba hozásával is magas nívójú, egyedi alkotás hozható létre: így akkor sem kell lemondani a videós tartalmakról, ha a cégnél nem megoldható a felvételek készítése. Egy maximum 30 másodperces rövid, mozgóképes összeállítás professzionálisan elkészítve időtálló kreatívja lehet a cégnek.

Milyen előnyt jelent egy ilyen videó?

A mozgóképnek megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy egy másodperc alatt képes érzelmeket kiváltani. Mindehhez a nézőnek szinte semmit nem kell tennie: nem kell szöveget olvasni, de még akár különösebben koncentrálnia sem. Videót nézni egyszerű és szórakoztató, a látvány és a hang pedig könnyűszerrel felkelti és megtartja a megtekintő figyelmét – nem véletlenül egyre népszerűbb tartalomformátum a videó.

Egy félperces montázsfilm vagy egy pár perces imázsfilm úgy képes információt adni a vállalkozásáról, hogy az első pillanatban érzelmet vált ki az érdeklődőből: érdeklődővé teszi, lenyűgözi, megragadja a figyelmét. Ez egy olyan előny, amelyet képes vagy szöveges tartalom nem adhat.

Hol használható fel egy showreel?

Könnyebb kérdés lenne, hogy hol nem! A márkaépítő videók, imázsfilmek egyre több helyen alkalmazhatóak –  komoly üzleti profittal.

Használhatjuk őket a toborzás során, például a munkáltatói márkánk kiépítése során. Egy jól kialakított employer branding stratégia komoly összegeket spórol meg, hiszen hatására a dolgozók elégedettsége nő, a fluktuáció csökken és a toborzás, valamint az ajánlattételek során is jobb pozícióba kerülünk.

Céges rendezvények, expók alkalmával emlékezetesebb és karizmatikusabb élményt vált ki, mint bármelyik prezentáció. A webdesign során háttérvideóként vagy a vállalkozás szöveges bemutatkozása helyett is szerepelhet: a statikus sablonmegoldásokkal szembeállítva a mozgókép szembetűnő, az érzelmek kiváltására sokkal inkább alkalmas kommunikációs eszköz.

És akkor nem beszéltünk még a social médiáról, ahol a cover fotók helyére is kerülhet már videó, de a Youtube és podcast tartalmak intrójaként is helyet kaphat a montázsvideónk egy szelete. Mindezek a vásárlói viselkedést komolyan befolyásoló platformok és a videós tartalmak a legnépszerűbb formátumaik.

Hogyan készülhet egy ilyen showreel? Mi az első lépés?

A fentiek alapján látható, hogy nagyjából bármilyen szektor szereplője hasznát veheti az attraktív, lenyűgöző filmes anyagoknak. Az Animatiqua kiindulási pontja mindig egyedi: minden egyes alkalommal megismerjük a vállalkozást és a pontos elképzeléseket, üzleti célokat. Az alapos kommunikáció a lendületes, hatékony munka alapja: addig kell egyeztetni, amíg ki nem alakul egy precíz terv, amelyből a kreatív csapat dolgozhat.

Az Animatiqua vezetőjeként én abban hiszek, hogy a célratörő, hatékony munka a kulcs a kreatív, szabad, alkotói folyamatokhoz és ez szolgálja leginkább a megrendelőink érdekét. Rendezőként, producerként veszek részt az egyeztetésekben, ahol sok példát, filmes mintát mutatok és alaposan körbejárjuk a megrendelői szemszöget is. Segítünk a mondanivaló meghatározásában és a lényeg leszűrésében, megosztjuk a szakmai tudásunkat, nézőpontunkat és törekszünk azonosulni a képviselt cég szemléletével.

A montázsfilmhez elég lehet a cég már meglévő fényképes, képes forrásanyaga is, de igény szerint további fotókkal, felvételekkel és animációkkal egészíthetjük ki. A showreel különösen azokon a területeken számít jolly jokernek, ahol a titkosított munkafolyamatok vagy a nem különösebben látványos termékek, szolgáltatások kevés teret hagynak a forgatásnak. Ilyenkor a meglévő anyagokból is készíthető egy impresszív vágat.

 

Szerezz üzleti előnyt a videós tartalmakkal!

Talán nem mondok újdonságot, ha elárulom, hogy Magyarországon az imázsfilm, showreel és velük a videómarketing egy ki nem aknázott terület. Manapság még könnyen üzleti előnyt kovácsolhatunk abból, ha a weboldalunk háttérvideója lenyűgözi a látogatót, ha a videós hirdetéseink magasabban konvertálnak és ha a nemzetközi partnereinknek egy látványos mozgóképen keresztül mutathatjuk be a gyártósorokat.

Az Animatiqua csapatával Magyarország legnagyobb cégeinek filmes vízióit segítünk megvalósítani és egyre növekszenek a megrendelői igények. Minden adat, trend és visszajelzés egy irányba mutat: a 2020-as években nem érdemes lemaradni a videós tartalmak jelentette előnyökről.

Korábbi bejegyzéseink

Vezetői vagy inkább követői csapatot építesz?

A vezetővé válás folyamatának egyik legnehezebb átmenete, ahogy a végrehajtói feladatokból a vezetői feladatok felé tolódik el a hangsúly. A beosztottak tisztelettel tekintenek a főnökre, aki „felgyűri az ingujját” és segít a taktikai feladatok végrehajtásában, de ahogy a feladatok egyre összetettebbek lesznek, a folyamat egyre inkább elveszti a szakmaiságát, és a fókusz az általános menedzselési és a munkaszervezési feladatokra kerül át.

Vezetői pofon: a kudarc – kellett nekünk vagy csak figyelmetlenségből hajoltunk bele?

Az intelligens kockázatvállalás kultúráját teremtik meg azok a vezetők, akik hajlandóak szemügyre venni mi történt és miért, a kudarcot pedig vizsgálandó, megértendő és építendő eredményként közelítik meg. A jó vezető nyitott erre az értékelési és tanulási folyamatra, melynek során a kudarc részletei átkereteződnek fejben, és már azok előnyei domborodnak ki.

Egy jó logóanimáció lehet a „digitális kézfogásod”!

Az ügyfeleid, vásárlóid, megbízóid vizuális vadászok. Másodpercek alatt veszik fel az információkat a szemükkel és ez alatt a rövid idő alatt el is döntik, mit gondolnak a márkádról. Ez lesz az első benyomás a cégedről. Ennek kell maradandóra sikerülnie és meghatároznia a kapcsolatot azonnal. Egy jól elkésztett logó animáció erre képes: segít befolyásolni az éppen kialakuló képet rólad, üzenetet ad át, érzelmeket gerjeszt és mesél.

Lépj a következő szintre munkáltatói márkaépítő videóval!

Az elmúlt 5-10 év hozott néhány fordulatot a munkaerőpiacon és megjelentek teljesen új tendenciák is, így a HR eszközei is ráncfelvarrásra szorulnak. A szoftveres, automatizált folyamatok mellett az imázsfilmek is kaptak egy új funkciót és mára már a munkáltatói márkaépítő, az employer branding stratégia részévé váltak.
Beszéljünk őszintén az employer branding filmek előnyeiről, kihívásairól, költségeiről!