Sztrájkok, kasszabombák és „hatalmas vezetői űr”: Hollywood búcsúzik az elmúlt generáció legrosszabb évétől

Hollywoodban sosem várták még annyira az új évet, mint idén. Amikor 2024 január 1-jén éjfélt üt majd az óra, a filmkészítés fellegvára az elmúlt időszak vitathatatlanul legzavarosabb 12 hónapjának a végére tehet majd pontot. „2023-ban sok minden történt. Megjelent a mesterséges intelligencia, a színészek és az írók nagy része még mindig sztrájkol, Izraelben háború pusztít. Hatalmas válság van, és ez egyelőre nem fog változni. A legaggasztóbb kérdések közül sok megoldatlan marad.” – nyilatkozta a Varietynek Michael Nathanson, az MGM Studios és a Columbia Pictures korábbi vezetője.

 

Az AI Oppenheimer pillanata: Cillian Murphy az atombombához hasonlítja a mesterséges intelligencia erejét; “Ennyire félelmetes” – mondja.

Az elmúlt hetekben a Los Angeles Times egy kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyen Jeffrey Wright, Cillian Murphy, Mark Ruffalo és Paul Giamatti közösen vitatták meg a mesterséges intelligenciának a színészek jogaira és a filmiparra gyakorolt hatását. Az AI alkalmazásában rejlő veszélyek mellett szóba került a szabályozása kérdése, de megemlítettek olyan eseteket is, amikor „ez a technológia nem csupán egy helyettesítő eszköz” (például egy már nem élő énekes hangjának a felelevenítése). A beszélgetés végére azonban a hangulat ismét borússá vált: „A mesterséges intelligencia olyan, mint az atom kettéhasadása. Egyszerre érdekes és ijesztő.” Valahogy így lehet összefoglalni szerintük az előttünk álló, feltérképezetlen terület iránti félelem és izgalom ambivalens érzését.

 

Az EU igyekszik csökkenteni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat

Hamarosan szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazására az Európai Unióban (EU). Az Európai Tanáccsal folytatott hosszas tárgyalások után az Európai Parlament képviselői konszenzusra jutottak a mesterséges intelligenciáról szóló törvény főbb elemeiről. A javasolt jogszabály célja, hogy biztosa az alapvető emberi jogok és a demokrácia tiszteletben tartását, valamint az állampolgárok biztonságát. Ezért olyan elemeket tartalmaz, mint például a manipulációra használt vagy a felhasználók gyengeségeit kihasználó rendszerek működtetésének tilalma vagy a biometrikus azonosító rendszerek bűnüldöző szervek általi jogtalan használatának korlátozása.

 

A tudomány nem tud lépést tartani a popkultúrával, ha a mesterséges intelligenciáról van szó

A mesterséges intelligencia már évtizedek óta jelen van a különböző művészeti alkotásokban. Könyvek, rádió- és televíziós műsorok, illetve filmek is foglalkoztak már a koncepcióval évtizedekkel azelőtt, hogy a ChatGPT vagy más hasonló alkalmazások megjelentek volna a mindennapokban. „A mesterséges intelligenciáról szóló filmek általában reagálnak arra a kulturális légkörre, amelyben játszódnak. Például az ’50-es és ’60-as évek filmjei összekapcsolják az AI-t az űrversennyel és a hidegháborúval. Ugyanakkor ezek az alkotások mindig is messze a megjelenésük idején túlmutató lehetőségeket mutattak be…amik mára valósággá váltak.” – mondta Paula Murphy, az AI in the Movies című, áprilisban megjelenő könyv szerzője.

 

 

Megkértük Al-t, hogy írjon egy karácsonyi filmet, és az teljesen sz*r lett

A karácsonyi filmek arra hivatottak, hogy vigaszt és örömet szerezzenek. Vannak köztük kiemelkedő alkotások, mint például a Home Alone, de a legtöbbjük eléggé kiszámítható, hiszen általában csak újra feldolgozzák az évszázados formulákat. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének még mindig nagyon szívmelengetőek, de nem igazán várhatjuk el tőlük, hogy díjakat nyerjenek. Ezzel a tudással felvértezve úgy döntöttünk, hogy megnézzük, vajon a mesterséges intelligencia képes lenne-e egy vadonatúj karácsonyi filmet kitalálni… a válasz sajnos nem. Egyáltalán nem…

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!