Mára megszoktuk, hogy ha egy cég (különösen az Apple) piacra dob valami újat egyből felrobbannak a komment szekciók és kitör a “pánik”, hogy most aztán vége a világnak/társadalomnak/emberiségnek… és most már senki se vegyen tartós tejet csak ha már megvan az atombunker ahova már jó előre leköltöztette a családot és a labradort. Lassan immunisak leszünk ezekre az újításokra és az ijesztő jóslatokra de mikor  Tim Cook a cég vezérigazgatója bemutatta a legújabb fejlesztésüket az Apple Vision-t a félelem, a birtoklási vágy, a kíváncsiság és a döbbenet egy olyan különös keverékét élhettük meg amit utoljára a 2007-es iPhone bemutatásakor. 

Photo by Devindra Hardawar/Engadget

A múlt héten tartották az Apple éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC 2023-at, ahol végre bemutatták az amerikai cég várva várt termékét, a Vision Pro-t, a márka első vegyesvalóság szemüvegét.

A hétköznapi használatra való VR headset kialakítása korántsem annyira új ötlet, mint amennyire elsőre annak tűnik. Elég, ha a nagyjából egy évtizede bemutatott Google Glass-ra gondolunk, ami viszonylag nagy port kavart – és bár sok, a technológia iránt érdeklődő látott fantáziát abban, hogy egy hangutasításokkal vezérelhető eszköz pici kijelzőn képes információkat megjeleníteni a látóterük peremén, a széles publikum körében a beépített kamerája miatt sosem terjedt el igazán. Elsősorban attól féltek, hogy az ötletesen „glasshole”-nak elkeresztelt viselőik titokban fotókat és videókat fognak készíteni róluk.

Apple

Az Apple legújabb kütyüje kinézetre pont olyan, mint a Gucci által már az év elején piacra dobott rendkívül designos síszemüveg, csak alumíniumkerettel, üveg előlappal és OLED kijelzővel. Csak két probléma van vele, az egyik, hogy külső akkumulátorral rendelkezik, a másik pedig, hogy alumínium. Igen, ez azt jelenti, hogy egyrészt nehéz, másrészt, hogy van egy vezeték, ami kilóg belőle, és aminek a segítségével az új eszköz ráköthető a hálózatra. Ugyanakkor nincs szükség hozzá külön gépre, ami biztosítja a számítási kapacitást, mert a termék önmagában egy számítógép saját operációs rendszerrel. Nem meglepő módon kontrollerek sem kellenek, mert a Vision Pro-ba ezek úgy vannak beépítve, hogy képesek legyenek követni a viselőjük szemeit és a kezeit. Az előbbiek segítségével kattinthat és scrollozhat, az utóbbival pedig navigálhat a rendszer ikonjai között.

Nyilván a „promó” film sem maradhatott el, az Appletől megszokott minimál stílusban. Egy színesbőrű hölgy ül letsiztult, hipermodern lakásában, fején az új VR/AR szemüveggel és láthatóan élvezi, hogy elmerülhet a virtuális világban. Persze a kisfilm készítői azt is kihangsúlyozták, hogy ebben a típusú virtuális valóságban senki nem tud annyira elmerülni, hogy véglegesen maga mögött hagyja a mindennapokat, ugyanis, ha egy másik személy belép a szobába, akkor őt és természetesen a környezetét is látja.

Apple

Mondjuk egyelőre nem kell attól tartanunk, hogy mindenki az új Vision Pro-val a fején fog szaladgálni, hiszen a fejlesztők szerint a szemüveg legyártása kb. 1600 USD, a piaci ára pedig ennek a dupláját, tehát forintra átszámolva akár 1,5-2 milliót is elérheti, igaz forgalomba majd 2024-ben kerül és egyelőre csak az USA-ban.

Kérdés, mit is kapunk ennyi pénzért? A minőség nyilván nem marad el az Apple-től megszokottól. A hírek szerint az új szemüveg túlmutat nagyjából mindenen, amivel az AR/VR szektorban találkozni lehet. Ez nem meglepő, hiszen a cég már évek óta dolgozik azon, hogy több ezer iPAD és iOS alkalmazás működjön majd a csodakütyün, illetve Bluetooth-os kiegészítőkkel akár a Mac gépek rendszerét is kezelni lehessen a szemüvegen keresztül. Tehát minden a már megszokott módon csak a korábbinál sokkal nagyobb és testre szabható virtuális OLED kijelzőn, amely a valós környezetet 3D-ben mutatja. Az új szemüveggel FaceTime-ozni is lehet, igaz az alkalmazás nem a felhasználó mutatja majd, hanem a viselője avatarját, ami pedig képes lesz leutánozni a mozdulatokat és az érzelmeket is. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a fülek mellé spatial audio hangszórók kerültek, akkor elkönyvelhetjük, hogy valóban egy különleges termékről van szó.

Apple

Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogy akkor mostantól ez lesz a jövő? A vélemények eléggé megoszlanak ezzel kapcsolatban. Mark Zuckerberg például, a Facebook megálmodója nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az Apple legújabb fejlesztése egyáltalán nem nagy találmány és vélhetően az ára miatt sosem lesz belőle tömegtermék. Szerinte ez is jól mutatja a két vállalat közötti értékrendbeli különbséget. Hiszen míg a Meta fejlesztői azon dolgoznak, hogy termékeik elérhető áron minden állampolgár életét jobbá, könnyebbé tegyék, addig az Apple termékfejlesztéseinek egyáltalán nem ez a célja.

De, és ami szerinte – és szerintünk ennél is fontosabb, hogy az Apple újdonsága korántsem segíti a szociális interakciót. Nem arról szól, hogy az emberek új módon lépjenek kapcsolatba egymással, vagy új módon érezzék magukat közelebb egymáshoz. Hiszen minden demón, amit eddig bemutattak egy kanapén egyedül ülő ember volt, aki izoláltan a világtól létezett és egy kijelzőt nézett. Hurrá, persze eltette a laptopját és letette a kezéből a telefonját is, de csak azért, hogy a virtuális valóságban létezhessen helyette. Azt mi sem vonjuk kétségbe, hogy az új Vision Pro olyan képminőséget vagy felhasználói élményt biztosíthat, mint egy eszköz sem korábban. Sőt azzal is egyetértünk, hogy ez lehet a számítástechnika jövőjének víziója…ugyanakkor nem kerüli el a figyelmünket, hogy az ilyen típusú elszigeteltséget népszerűsítő kütyük nem fogják megkönnyíteni az egyébként is depresszióra hajlamos és elmagányosodott európai társadalom tagjainak mindennapjait!

Mégis egyfajta elemi birtoklási vágyat ébreszthet bennünk egy olyan világ ígéret ahol a végre valós időben szűrhető mindaz amit látni vagy hallani szeretnénk. Hiszen ha egy pillanatra őszinték vagyunk magunkhoz, feltehetjük a kérdést:

  • Mikor szálltunk fel utoljára egy tömegközlekedési eszközre fülhallgató nélkül?
  • Néztük a mellettünk elhaladó tájat utazás közben a telefonunk kijelzője helyett?
  • Vagy csak mikor tudtunk utoljára végignézni egy sorozat epizódot úgy, hogy közben nem néztünk rendszeresen a telefonunk kijelzőjére?

Egy olyan világ ígérete ami teljesen a személyünk és vágyaink köré épül természetes, hogy mindenki számára vonzóbb egy olyan valóságnál ahol az ingerek kényszeresen, akaratunkon kívül tolakodnak be a privát megélésünkbe. A lehetőség, hogy kizárhassuk mindazt ami stresszel vagy fáraszt minket és helyette csak azt lássuk amit szeretnénk egy olyan lehetőség amire ha nem is mondunk kollektíven igent mégis megfontolásra érdemes. Mi az Animatiqua csapatánál őszinte, szinte gyermeki rajongással fordulunk minden újdonság felé. Felvillanyoz minket egy olyan világ gondolata ahol a technológia által kitörhetünk azokból a korlátokból amikkel születésünk óta együtt kell léteznünk. Szeretnénk hinni, hogy ezek elsősorban lehetőségek amiket ha sikerül megragadnunk mindig egy kicsivel jobb világban élhetünk.