Az Apple még idén bejelentheti a saját AI-ját?

 

Tim Cook vezérigazgató az elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetés során arra utalt, hogy az Apple még ebben az évben bejelenthet egy mesterséges intelligenciát.

Bár Cook csütörtöki megjegyzései nem tartalmaztak sok részletet, azt sejtetik, hogy az Apple versenyre kíván kelni a Microsofttal, a Google-lal, az Amazonnal, az OpenAI-val és más technológiai cégekkel, amelyek szöveg- és képgenerálásra képes, élvonalbeli AI-modelleken dolgoznak.

“Ahogy előre tekintünk, továbbra is befektetünk ezekbe és más, a jövőt alakító technológiákba” – mondta Cook az elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetés során. “Ide tartozik a mesterséges intelligencia is, amelyre továbbra is rengeteg időt és erőfeszítést fordítunk, és izgatottan várjuk, hogy még idén megoszthassuk az ezen a területen folyó munkánk részleteit.”

A generatív AI 2022-től kezdve kezdett jelentős figyelmet kapni a technológiai vállalatok és a befektetők körében, miután az OpenAI kiadta a ChatGPT-t, és a képgenerátorok gyorsan fejlődtek. Az Apple tavaly nem jelentett be fejlett AI-modellt, bár a vállalat már régóta befektetett hasonló gépi tanulási technológiába a chipjeiben és szoftvereiben, amelyek például képesek azonosítani az embereket vagy a háziállatokat a fényképeken belül.

“Hadd mondjam csak azt, hogy szerintem hatalmas lehetőség az Apple számára a Gen AI és a mesterséges intelligencia, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkoznék” – mondta Cook.

 

 

Deepfake hírekkel próbálnak átverni a csalók

 

Milyen csodálatos, hogy olyan kanadai hírességek, mint Mary Berg tévés szakács, Michael Bublé énekes, Rick Mercer komikus és Sidney Crosby hokis megasztár végre fel

fedik anyagi sikerük titkát?

Ebből persze semmi sem igaz, de a közösségi médiában a csalók ezt próbálták eladni az embereknek, arra csábítva a felhasználókat, hogy kattintsanak a szenzációhajhász posztokra – Berg le van tartóztatva, Bublé-t elhurcolják -, és eljuttassák őket a CTV News weboldalán található, első pillantásra legitim hírnek tűnő történethez.

Ha a mesterséges intelligencia által generáltnak tűnő cikk tovább izgatja az érdeklődőket, akkor bőven van lehetőségük rákattintani a számos linkre – egy oldalon körülbelül225-re -, amelyek arra irányítják őket, hogy regisztráljanak, és átadják az első 350 dolláros befektetésüket, amely állítólag hét nap alatt több mint tízszeresére nő.

Ezek csak a legutóbbiak voltak egy sor olyan deepfake hirdetés, cikk és videó között, amelyek neves kanadaiak nevét, képeit, felvételeit és még hangját is felhasználják befektetési vagy kriptovaluta-rendszerek népszerűsítésére. A deepfake és mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal foglalkozó ügyvédek arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg kevés jogorvoslati lehetőségük van, és hogy a kanadai törvények közel sem fejlődtek olyan gyorsan, mint maga a technológia.

A pénzügyi csalások és a híres emberek képmását eltulajdonító rendszerek nem újdonságok, de a gyorsan fejlődő generatív AI technológia használata “új fordulatot ad egy elég régi koncepciónak” – mondta Molly Reynolds ügyvéd, a Torys LLP torontói ügyvédi iroda partnere. És ez még rosszabb lesz, mielőtt jobbá válna. A megelőzéshez szükséges eszközök és jogszabályok kidolgozása olyan felzárkózási játék, amelyet már most is vesztésre állunk – mondta.

 

 

AI TV bemondóké lehet a jövő?

 

Egy start-up cég olyan hírszolgáltatást fejleszt, amelyet mesterséges intelligencia által létrehozott műsorvezetők mutatnak be. Vajon ez lehet a jövő és leválthatja az emberi bemondókat az AI?

22 percen keresztül különböző hírbemondók állnak a kamera elé, és végigfutják az aznapi híreket. De egyikük sem valódi, a bemondókat mesterséges intelligencia (AI) generálja. A videót a Los Angeles-i székhelyű Channel 1 készíti. Az Adam Mosam és Scott Zabielski vállalkozók által létrehozott startup, amely még az idén tervezi bevezetni az AI által generált híreket egy streaming TV-csatornán. “Nagyon érdekes lehetőségnek tűnt, hogy a hírek felhasználói élményét magasabb szintre emeljük” – mondja Mosam – azáltal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott tartalmat készítünk.

A mesterséges intelligencia technológiája segíthet a forgatókönyvek és interjúk egyik nyelvről a másikra történő fordításában is – ezeket a képességeket a Channel 1 egy decemberben megosztott promóciós videóban mutatta be.

A Channel 1  legújabb demonstrációja a mesterséges intelligenciával működő hírbemondóknak világszerte. Kuvaitban egy Fedha nevű AI-személyiség futott végig a Kuwait News címlapjain. Hermes 2023 májusában a görög állami műsorszolgáltató, az ERT számára mutatta be a híreket. A dél-koreai SBS műsorszolgáltató idén öt hónapra átadta a hírbemutatói feladatokat Zae-Innek, egy mesterséges intelligencia által generált deepfake-nek. Indiában és Tajvanon is vannak ilyenek – mindegyiket mesterséges intelligencia hozta létre. Egy kulcsfontosságú kérdés azonban még megválaszolásra vár: vajon a nézők megbíznak-e majd a mesterséges intelligencia által közvetített hírekben, mint az emberekben?

 

 

 

Már csak idő kérdése mikor készül ez az első teljesen AI generált filmek?

 

Amikor az Amerikai Írószövetség 2023 nyarán sztrájkba lépett, az egyik fő sérelmük a mesterséges intelligencia televíziós és filmes felhasználása volt. A múlt hónapban a Fordham kiberbiztonsági konferenciáján tartott előadás segített illusztrálni, hogy miért.

Amikor nemrég megkérdeztem egy nagy filmvállalat vezérigazgatóját, hogy “Mi a legőrültebb dolog, amit el tud képzelni, ami a következő két-három évben történni fog?”, azt válaszolta: “Lesz egy teljes játékfilmünk nulla színésszel, nulla operatőrrel, nulla világítással és nulla díszlettervezéssel” – mondta Josh Wolfe, a Lux Capital társalapítója és ügyvezető igazgatója a január 10-i keynote előadáson.

“Mindent generálni fogunk.”

Wolfe, akinek cége új technológiákba fektet be, példaként egy rajongók által készített filmtrailert vetített le, amely a mesterséges intelligencia segítségével elképzelte, hogyan nézne ki a Star Wars, ha Wes Anderson rendezte volna. James Jennewein, a Fordham Kommunikációs és Médiatudományi Tanszékének vezető oktatója azt mondta, hogy az AI-alapú forgatókönyvírás kilátásai mélyen aggasztóak. A történetmesélést “lelki tápláléknak” nevezte, amely megtanít minket arra, mit jelent embernek lenni.

 

“Még mindig filmeket nézünk és könyveket olvasunk olyan emberektől, akik évszázadokkal ezelőtt haltak meg, és van valami varázslatos abban, amikor egy művész a lelkében kutat, hogy megtaláljon valamilyen igazságot, vagy egyedi módot találjon egy régi igazság kifejezésére, hogy képviselje azt a kultúra számára, és nem hiszem, hogy a mesterséges intelligencia segíteni fog abban, hogy ez még inkább megtörténjen” – mondta.

A mesterséges intelligencia sok tekintetben már beszivárgott a filmekbe és a televízióba; a Ted Lasso című sorozatban például jelentős tömegjeleneteket készítettek mesterséges intelligencia-eszközökkel. Idén nyáron az új Indiana Jones film rendezői mesterséges intelligenciát használtak arra, hogy a közel 80 éves Harrison Fordot úgy állítsák be, mintha a 20-as éveiben járna.

Az, hogy egy tömegjelenetben kevesebb színészt lehet használni, nyilvánvalóan érinti a színészeket, de Jennewein szerint a sztrájk többről szól, mint a munkahelyek megmentéséről – a kreativitás védelméről. “Nem akarjuk, hogy a mesterséges intelligencia azt az illúziót keltse, hogy valami eredeti, amikor valójában csak egy korábban már létrehozott dolgok összemosása” – mondta.

 

 

Az X blokkolja a Taylor Swift kereséseket, miután vírusszerűen terjedtek el a róla készült explicit AI képek 

 

Az X közösségi médiaplatform letiltotta a Taylor Swiftre AI-re vonatkozó kereséseket, miután az énekesnőről készült, mesterséges intelligencia által generált explicit képek kezdtek el keringeni az oldalon. A BBC-nek adott nyilatkozatában az X üzleti műveletekért felelős vezetője, Joe Benarroch azt mondta, hogy ez egy “ideiglenes intézkedés” volt, hogy a biztonságot helyezzék előtérbe. Ha Swift AI-ra keresünk az oldalon, egy üzenet jelenik meg, amely így szól: “A bejegyzések jelenleg nem tölthetőek be”.

Vírusként kezdtek el terjedni az AI generált erotikus fotók, több milliószor nézték meg őket, ami riadalmat keltett az amerikai hatóságok és az énekesnő rajongói körében. A hamis képeket megosztó posztokat és fiókokat a rajongói jelentették, és a “védjük meg Taylor Swiftet” feliratot használva valódi képekkel é

s videókkal népesítették be a platformot.

A fotók hatására az X, (korábban Twitter), közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a nem beleegyezésen alapuló meztelenség közzététele a platformon “szigorúan tilos. Az ilyen tartalmakkal szemben zéró toleranciát alkalmazunk” – áll a közleményben. “Csapataink aktívan eltávolítják az összes azonosított képet, és megteszik a megfelelő lépéseket a képek közzétételéért felelős fiókokkal szemben.” Nem világos, hogy az X mikor kezdte el blokkolni a Swiftre vonatkozó kereséseket az oldalon, illetve hogy az oldal korábban más közszereplőkre vagy kifejezésekre vonatkozó kereséseket is blokkolt-e.

Az ügy felkeltette a Fehér Ház figyelmét, és “riasztónak” nevezte az AI által generált fotók terjedését. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztató során azt mondta, hogy tudja, hogy elsősorban a nők a célpontjai az ilyen támadásoknak és jogszabályokra lenne szükség a mesterséges intelligenciával való visszaélések ellen a közösségi médiában. És a platformoknak is meg kellene tenniük a saját lépéseiket az ilyen tartalmak tiltása érdekében az oldalaikon. “Úgy véljük, fontos szerepük van abban, hogy saját szabályaik érvényesítésével megakadályozzák a félretájékoztatás és a valós emberekről készült, nem konszenzusos, intim képek terjedését” – mondta Jean-Pierre asszony.

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!