Van egy új világ, amiben az ember és a gép együttműködve alkot, és ez a világ mindent megváltoztat. Kondacs András, a Képzőművészeti Egyetem grafika szakán végzett művész, aki mindig is a mozgás és a film iránt érdeklődött, most az Animatiqua Stúdió vezetőjeként új utakra lépett. A Budapest Brand podcast interjújában elárulta, hogy az együttes alkotás a mesterséges intelligencia által nyújtott esélyekkel új szintre emelhetjük a művészetet.

Mi az Animatiqua Stúdiónál kezdetben a „klasszikus” animációs és filmes technológiákákkal készítettük filmjeiket, de a mesterséges intelligencia megjelenésével egészen új irányok kikísérletezésével tágítjuk a filmművészet és a reklámipar horizontját. Itthon elsőként vállalkoztuk rá, hogy az AI-val közösen egy teljes filmet készítsenek el “A holnap Budapestje” címen, aminek a teasere már bemutatásra került, és már most látszik a technológia hatalmas potenciállal rendelkezik.

Nem is olyan régen csak a nagy stúdiók engedhették meg maguknak a millió dolláros mozik készítését, de a mesterséges intelligencia forradalma mindenkit számára elérhetővé teszi ezt a lehetőséget. 3-5 év múlva a tehetséges embereknek és kreatív szellemeknek sokkal nagyobb teret nyújthat az egyéni teljesítményük kibontakoztatásához, még kisebb kapcsolati tőkével is.

Az alkotóknak meg kell tanulniuk, hogy az ember és a gép hogyan tudnak együttműködni, és hogyan használhatják ki a mesterséges intelligencia által adott lehetőségeket. Az Európai Unióban sokan még félnek a mesterséges intelligenciától, de az Egyesült Államokban és Ázsiában már felismerik annak pozitív hatásait.

A művészeknek nem félniük kell attól, hogy a mesterséges intelligencia veszélybe sodorja a művészetüket. Inkább azt kell megtanulniuk, hogyan tudják a technológiát jól használni és integrálni alkotásaikba.

Jelenleg is azon dolgozunk, hogy egy animált dokumentumfilmmel ünnepeljük Budapest 150. születésnapját, és itt is hadrendbe állítjuk a mesterséges intelligenciát. Az interjúban meghallgatható podcast során többek között megtudhatjuk, hogy hogyan instruálhatók a képalkotó programok, mennyi idő alatt alkotnak képeket a mesterséges intelligencia, és hogyan ad helyet a véletlennek.

Egy új és izgalmas úton járunk, és mindenkit csak ara tudunk buzdítani, hogy kövesse az alkotásainkat. Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia a művészet világát, hallgasd meg a podcastot. Merüljünk el az új lehetőségekben és inspirálódjunk együtt a gépi szellem és az ember közös alkotásain.