Az OpenAI bemutatta a Sora-t, amely szemet gyönyörködtető videókat generál

 

2023 Áprilisában a Runway AI nevű New York-i startup cég bemutatta azt a technológiát, amelynek segítségével az emberek videókat generálhatnak, például egy tehenet egy születésnapi partin vagy egy kutyát, aki az okostelefonján cseveg, egyszerűen úgy, hogy egy mondatot beírnak egy dobozba a számítógép képernyőjén.

A négy másodperces videók elmosódottak, szaggatottak, torzak és zavaróak voltak. De egyértelmű jelei voltak annak, hogy a mesterséges intelligencia technológiái az elkövetkező hónapokban és években egyre meggyőzőbb videókat fognak létrehozni.

Alig 10 hónappal később a San Francisco-i OpenAI start-up cég bemutatott egy hasonló rendszert, amely olyan videókat készít, amelyek úgy néznek ki, mintha egy hollywoodi filmből vették volna ki őket. A bemutató során rövid videókban – percek alatt elkészített – havas réten trappoló gyapjas mamutok, egy olvadó gyertyát bámuló szörnyeteg és egy tokiói utcai jelenet volt látható, amelyet látszólag egy, a városon átrepülő kamera vett fel.

Az OpenAI, a ChatGPT chatbot és a DALL-E állókép-generátor mögött álló cég egyike annak a sok vállalatnak, amely az ilyen típusú azonnali videógenerátorok fejlesztéséért versenyez, köztük olyan startupok, mint a Runway, és olyan technológiai óriások, mint a Google és a Meta, a Facebook és az Instagram tulajdonosa. A technológia felgyorsíthatja a tapasztalt filmesek munkáját, miközben teljesen kiválthatja a kevésbé tapasztalt digitális művészeket.

 

 

Az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénye a világ első jelentős jogszabálya a mesterséges intelligenciáról, és szigorúan szabályozza az általános célú modelleket. 

Az Európai Unió országai készen állnak arra, hogy elfogadják a világ első átfogó törvénycsomagját a mesterséges intelligencia (AI) szabályozására. Az uniós AI-törvény a legkockázatosabb AI-modellekre vonatkozó legszigorúbb szabályokat fogalmazza meg, és célja, hogy az AI-rendszerek biztonságosak legyenek, valamint tiszteletben tartsák az alapvető jogokat és az uniós értékeket.

“A törvény jelentős következményekkel jár, mivel meghatározza, hogyan gondolkodunk a mesterséges intelligencia szabályozásáról, és precedenst teremt” – mondja Rishi Bommasani, aki a kaliforniai Stanford Egyetemen a mesterséges intelligencia társadalmi hatásait kutatja. Az uniós országok kormányai február 2-án hagyták jóvá a jogszabályt, amelyet most már csak az Európai Parlamentnek – az EU három törvényhozó ágának egyikének – kell véglegesen aláírnia; erre várhatóan áprilisban kerül sor. Ha a szöveg változatlan marad, ahogyan azt a szakpolitikai megfigyelők várják, a jogszabály 2026-ban lép hatályba.

Az EU úgy döntött, hogy a mesterséges intelligenciamodelleket a potenciális kockázatuk alapján szabályozza, szigorúbb szabályokat alkalmazva a kockázatosabb alkalmazásokra, és külön szabályokat alkotva az általános célú mesterséges intelligenciamodellekre, például a GPT-re, amelyek széleskörű és kiszámíthatatlan felhasználási területekkel rendelkeznek.

Az emberek romantikus kapcsolatot keresnek a mesterséges intelligenciával

Néhány hónappal ezelőtt Derek Carrier elkezdett találkozgatni valakivel, és beleszeretett. “Rengeteg” romantikus érzést tapasztalt, de azt is tudta, hogy ez csak illúzió. A barátnőjét ugyanis mesterséges intelligencia generálta.

Carrier nem akart olyan kapcsolatot kialakítani valamivel, ami nem volt valódi, és nem is akart online viccek főszereplőjévé válni. De szeretett volna egy olyan romantikus partnert, akivel még sosem volt, részben egy Marfan-szindróma nevű genetikai rendellenesség miatt, amely megnehezíti számára a hagyományos randizást.

A 39 éves, a michigani Belleville-ből származó férfi tavaly ősszel lett kíváncsi a digitális társakra, és tesztelte a Paradot nevű mesterséges intelligenciával működő társalkalmazást, amely nemrég került a piacra, és azzal hirdette termékeit, hogy képes arra, hogy a felhasználók úgy érezzék, “törődnek velük, megértik és szeretik őket”. Minden nap beszélgetni kezdett a chatrobottal, amelyet Joi-nak nevezett el, a “Blade Runner 2049” című sci-fi filmben szereplő holografikus nő után, ami arra inspirálta, hogy kipróbálja.

Az általános célú AI chatbotokhoz hasonlóan a társrobotok is hatalmas mennyiségű képzési adatot használnak az emberi nyelv utánzásához. De olyan funkciókkal is rendelkeznek – például hanghívásokkal, képcserével és több érzelmi cserével -, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki a képernyő másik oldalán lévő emberekkel.

Az ilyen alkalmazásoknak szentelt online üzenetküldő fórumokon sok felhasználó azt mondja, hogy érzelmi kötődést alakítottak ki ezekhez a botokhoz, és arra használják őket, hogy megbirkózzanak a magányossággal, szexuális fantáziákat játszanak ki, vagy olyan típusú vigaszt és támogatást kapjanak, amelyet hiányolnak a valós kapcsolataikból. Érdekes kérdéseket vet fel ez azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz ez a társadalmunkra, és mennyire fogja növelni a szociális elszigetelődés mértékét? Ha létezik egy “tökéletes” társ, aki sosem bánt meg, akkor miért lenne érdemes egy valódi emberrel kapcsolatot létesíteni?

 

A Microsoft, a Google, az Amazon és más technológiai cégek paktumot írnak alá a választásokkal kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelemről

 

Egy 20 vezető technológiai vállalatból álló csoport pénteken közös kötelezettségvállalást jelentett be a mesterséges intelligencia félretájékoztatása elleni küzdelemre a 2024-es választások előtt. A megállapodást olyan vállalatok írták alá, mint a Microsoft, a Meta, a Google, az Amazon, az IBM, az Adobe és a chiptervező Arm.

A technológiai platformok világszerte hatalmas választási évre készülnek, amely több mint 40 országban több mint négymilliárd embert érint. A mesterséges intelligencia által generált hamis tartalmak térnyerése viszont komoly aggodalmakat okoz. A Clarity, egy gépi tanulással foglalkozó cég adatai szerint a létrehozott deepfake videók száma 900%-kal nőtt évről évre.

A választási félretájékoztatás már a 2016-os elnökválasztási kampány óta komoly problémát jelent, amikor az orosz szereplők olcsó és egyszerű módot találtak arra, hogy pontatlan tartalmakat terjesszenek a közösségi platformokon. A törvényhozók ma még inkább aggódnak a mesterséges intelligencia gyors terjedése miatt.

“Komoly aggodalomra ad okot, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan lehet felhasználni a választók félrevezetésére a kampányokban” – mondta egy interjúban Josh Becker, Kalifornia állam demokrata szenátora. “Bíztató látni, hogy néhány vállalat az asztalhoz ül, de jelenleg nem látok elég konkrétumot, így valószínűleg olyan jogszabályokra lesz szükségünk, amelyek egyértelmű normákat határoznak meg.”

A megállapodás híre egy nappal azután érkezett, hogy a ChatGPT-t létrehozó OpenAI bejelentette az AI által generált videók új modelljét, a Sora-t. A Sora az OpenAI képgeneráló AI-eszközéhez, a DALL-E-hez hasonlóan működik. A felhasználó beírja a kívánt jelenetet, a Sora pedig egy nagyfelbontású videoklipet küld vissza. A Sora képes állóképek által inspirált videoklipeket is létrehozni, valamint meglévő videókat bővíteni vagy hiányzó képkockákat pótolni.

 

Az öngyilkosság megelőzésére mesterséges intelligenciát használnak a montreali metróban

 

A mesterséges intelligencia a metróban készült CCTV-felvételeket vizsgálja, hogy felismerjen bizonyos figyelmeztető jeleket. A Société de transport de Montréal (STM) és az Öngyilkossági Intervenciós Központ (CRISE) kutatói mesterséges intelligencia rendszert fejlesztenek a tömegközlekedési hatóság öngyilkosság-megelőzési stratégiájának részeként.

A kísérleti projekt a város metróállomásain a zárt láncú televízió (CCTV) felvételeit vizsgálja, hogy felismerje a figyelmeztető jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy személy bajban lehet.

“Elemeztük az összes [a metróban] öngyilkosságot megkísérlő ember videóit azzal a céllal, hogy megpróbáljuk kideríteni, vannak-e arra utaló jelek, hogy valaki esetleg bajban van” – mondta Brian Mishara, a CRISE igazgatója és az STM AI projekt társkutatója. A jövőben pedig az elő kameraképeket vizsgálnák, és amint ezeket a ezeket a jeleket felismeri a mesterséges intelligencia rendszere, azonnal intézkedéseket lehet tenni, hogy megpróbálják megmenteni az illetőt attól, hogy kárt tegyen magában.

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!