Mostantól az AI lesz a főgonosz az akciófilmekben

Paramount Pictures

Mi a közös a Mission: Impossible – Dead Reckoning I-ban., a The Creator-ban és a Heart of Stone-ban? Segítünk: Mindhárom akciófilmben az MI játssza a főgonoszt! A The Creator traileréből kiderül, hogy a világ védelmére épített mesterséges intelligencia egyszer csak úgy dönt, hogy atombombát dob Los Angelesre. A Heart of Stone előzetesében pedig azt láthatjuk, ahogy a mesterséges intelligencia hatására a tőzsde összeomlik, egy repülő pedig lezuhan. Az új Mission: Impossible-ben nem szakítja meg a fenti borzalmak sorozatát, Ethan Hunt (Tom Cruise) és legénysége, akik a korábbi részekben már megvédték a világot a nukleáris, biológiai és vegyi fenyegetésektől, egy mesterséges intelligencia programmal szállnak szembe.

A hollywoodi színészek nem akarják, hogy az AI segítségével klónozzák őket

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a mesterséges intelligencia már a hollywoodi filmstúdiókba is betört. Ennek azonban nem mindenki örül: míg a stúdiókat elsősorban az érdekli, milyen lehetőségeket rejt magában az AI, addig a színészeket kifejezetten nyugtalanítja, mi lesz a munkájukkal, ha klónozni tudják majd őket. Az AI deepfakes már most is képes bármelyik szereplő digitálisan létrehozott változatát elhelyezni egy mozifilmben vagy egy igazi színész arcát simán ráilleszteni egy dublőrére…Az NPR technológiai riportere, Bobby Allyn legújabb podcastjében utánajárt, hogy a színészek miért félnek a legújabb mesterséges intelligencia alkalmazásoktól.

Steven Soderbergh, a Traffic és a Magic Mike Oscar-díjas rendezője szerint sem neki, sem másnak nem kellene félnie az AI-tól

Miközben egyre inkább beépülnek az életünkbe az olyan alkalmazások, mint a ChatGPT, midjourney vagy az MI, Hollywood továbbra is megosztott annak tekintetében, hogy a Mesterséges Intelligenciára, mint a (film)világot romba döntő veszélyre, vagy mint egy egyszerű technikai eszközre tekintsenek. A vitába most már Steven Soderbergh, a Traffic és a Magic Mike Oscar-díjas rendezője is beszállt, aki saját bevallása szerint nem izgul túlzottan a számítógépek és algoritmusok térhódítása miatt, és szerinte másnak sem kellene félnie az AI-tól. Ezt támasztja alá Charlie Brooker, a Fekete tükör alkotója is, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy amikor a ChatGPT-vel próbált megíratni egy epizódot a sorozatból akkor az alkalmazás nem tett mást, mint átnézte az összes addigi Fekete tükör epizód történetét és megpróbálta összemontázsolni azokat.

„Ne a puskázáshoz, hanem inkább a tanuláshoz használd az AI-t” – írja a New York Times

Az egyetemi hallgatók hamar rájöttek, hogy a ChatGPT-t és más AI alapú chatbotok kiválóan használhatók dolgozatíráshoz, a generatív AI alkalmazások ugyanis simán ki tudják találni, hogy mi legyen pl. egy beadandó esetében a következő szó, vagy mondat. Ugyanakkor mivel ez a technológia még nem áll 100%-osan biztos lábakon, az AI-al íratott dolgozattal viszonylag könnyű lebukni, mert a program sokszor a valódi választ nem tudja, helyette csak „kitalál” dolgokat. A NY Times újságírója tesztelte az elérhető generatív AI alkalmazásokat és szerinte, ha puskázáshoz nem is, de tanulási asszisztensként kifejezetten jól használható az új technológia.

 A 20 legjobb film a mesterséges intelligenciáról

Vajon a mesterséges intelligencia tényleg elpusztítja az emberiséget? Ezt egyelőre még nem tudjuk. A Guardian című francia lap viszont addig is összeszedte a 20 legjobb filmet a témában, kezdve az 1973-as Westworld-től, egészen a 2021-es The Mitchells vs the Machines-ig. Kíváncsi vagy mik kerültek bele a válogatásba?