1. Megőrül a mesterséges intelligencia?

Érdekes kísérletet végeztek a Rice és a Stanford Egyetem szakemberei: a mesterséges intelligencia által generált tartalmakon tanítottak egy mesterséges intelligenciát. Az eredmény meglepte a kutatókat, ugyanis mint kiderült, „friss és valós” adatok hiányában – ami valódi emberek által készült – a kimenet „drasztikusan megsérülhet”. Ennek a folyamatnak az ismétlése egy autofág (“önfogyasztó/önemésztő”) hurkot hoz létre, amelynek tulajdonságai kevéssé ismertek.

2. Gen-AI filmes trailer a “Genesis” sci-fi eposzhoz

Nagy port kavart a Twitteren pár napja a “Genesis” című – egyébként nem létező – film trailere, amit Nicolas Neubert, a Volkswagen egyik vezető terméktervezője készített. A kérdésünk ezzel kapcsolatban csak az, hogy vajon mennyire viszi előre a kultúrát, ha az AI az ilyen Neuberthez hasonló kreatív embereknek lehetőséget ad, hogy olyan kommersz filmeket készítsenek, amelyek talán egyszer majd Hollywooddal vetekednek?

3. Az AI rémálommá teszi a popkultúrát

Nevető gyerekek és furcsa alakú állatok jelennek meg a képernyőn, de aztán átadják a helyüket a fáklyás városlakóknak, akik a sötét éjszakában kiabálnak és sikoltoznak, a “Heidi” alakja pedig rémülten üvöltözik, a bukolikus jelenet náci gyűléssé változik, tele fáklyákkal. Elmosódva látjuk, hogy kutyák (?) és kecskék nézik az eseményeket egy modern moziban…Tényleg az ilyen filmeké a jövő? Gépeket fogunk használni igénytelen kultúra előállítására? Reméljük, nem! A fenti jelenet sokkal inkább azt példázza, hogy az AI-ban vannak lehetőségek, de a technológia egyelőre nem áll készen arra, hogy a teljes filmgyártási folyamatot automatizálja!

4. “Nyisd ki a fülke ajtaját, HAL” – így lett a mesterséges intelligencia filmes gonosztevővé

A “mesterséges” intelligenciáról szóló korábbi irodalmi elképzelések nem igazán ragadták meg az olvasók vagy a nézők fantáziáját. Samuel Butler 1863-as Darwin a gépek között című cikkében csak annyit jegyez meg, hogy az emberiség azért találta fel a gépeket, hogy segítsenek nekünk. Ne feledjük, hogy 1863-ban egy igazán kifinomult gépet találtak fel, a gőzmozdonyt, ami valóban nagy segítség volt a távolságok leküzdésében. Akkor mégis hogyan jutottunk mostanra odáig, hogy már nem rajongással, hanem félelemmel tekintünk a gépekre és attól tartunk, hogy előbb-utóbb átveszik a világ felett a hatalmat?

5. Barbie inspirálja a mesterséges intelligenciát

Valljuk be, hogy gyerekkorunk óta megőrülünk Barbieért – eddig csak a babáért, de most már a filmért is, amely minden várakozást felülmúló kasszasiker lett már az első hétvégén. Arról nem is beszélve, hogy Greta Gerwiget villámgyorsan a legsikeresebb női filmrendezővé tette. A Barbie című film a megjelenése óta rengeteg árucikket, művészeti alkotást és online tartalmat inspirált, melyek közül most kiválogattunk mi is pár, szerintünk igazán zseniálisat!

Barbenheimer | Movie Trailer

AI Barbie Selfie Generator

AI készítette ezt a Barbie filmet

Barbie-ihlette álom barátnő