1. Charlie Kaufman az AI használatáról a forgatókönyvírásban: “Az egyetlen dolog, ami pénzt hoz, az a szemét”

Charlie Kaufman is csatlakozott azoknak a rendezőknek a táborához, akik tartanak attól, hogy az Al tönkreteszi a filmipart. A Szarajevói Filmfesztiválon (aug 14.) a híres rendező kifejezte nemtetszését a hollywoodi producerek jelenlegi álláspontjával kapcsolatban. Szerinte ugyanis, ha a színészek sztrájkja eredménytelenül végződik, az visszafordíthatatlan következményekhez vezet. „ Ha megengedjük a stúdióknak, hogy AI-t használjanak a forgatókönyvek megírásához, akkor minden elveszett…” -mondta.

2. A Disney munkacsoportot hoz létre a mesterséges intelligencia feltárására és a költségek csökkentésére – források

A Walt Disney (DIS.N) külön munkacsoportot hozott létre, akik a mesterséges intelligencia szórakoztatóiparra kifejtett hatásait vizsgálják. Az év elején, még a hollywoodi írósztrájk előtt felállított csapat célja, hogy házon belül fejlesszen ki AI-alkalmazásokat. A Disney álláspontja ugyanis az, hogy a filmiparban az egyre növekvő költségeket egyedül a mesterséges intelligencia alkalmazásával lehet racionalizálni. Meg nem nevezett források szerint a stúdió több olyan startuppal is felvette már a kapcsolatot, akik jártasak a témában.

3. A mesterséges intelligencia jelentheti Hollywood végét?

Hollywood jelenleg két hatalmas problémával küzd: növekvő gyártási költségekkel és csökkenő nyereséggel küzd. A költségek visszafogására és a gyártási folyamat racionalizálására megoldást jelenthet a mesterséges intelligencia. Mivel azonban az MI alkalmazása ezen a területen még csak gyerekcipőben jár, az emberi tényező egyelőre kihagyhatatlan a folyamatból. A filmkészítés és a forgatókönyvírás bizonyos részei ugyanakkor már most automatizálhatók, ami jelentősen növeli a piacon a versenyt.

4. A Hollywood Studios új ajánlatot kínál az íróknak, például koncessziókat az AI használatáért

A média tulajdonképpen év eleje óta a hollywoodi írók és színészek sztrájkjától hangos. A stúdiók nemrég új ajánlatot tettek a sztrájkolóknak, amely olyan kérdésekben tartalmaz engedményeket, mint a mesterséges intelligencia használata és a nézői adatokhoz való hozzáférés – írta hétfőn a Bloomberg News. A Film- és Televíziós Producerek Szövetsége többek között abba is beleegyezett, hogy a forgatókönyvek szerzőjeként valós embereket jelöljenek meg, a mesterséges intelligencia helyett.

5. Szereted a ‘Black Mirror romantikus epizódjait? Nézd meg ezt a 2018-as AI románcot

A technológia mindig is nagy hatással volt az emberi élet minden területére, így a kapcsolatokra is. Attól kezdve, hogy már nem csak szóban tudtunk kapcsolatot teremteni a körülöttünk lévő emberekkel és már nem csak kézzel írott leveleket tudunk küldeni, az is megváltozott, hogy mit keresünk leendő partnerünkben. Az új technológiai megoldásoknak köszönhetően könnyebb megtalálni a tökéletes párt is. De vajon ez mennyire viszi előre az emberiséget? Mennyire lehet a valódi vonzalmat tisztán biológiai és kémiai reakciók együttesére redukálni?