1. Írók perelik a Metát

Sarah Silverman humorista és író, valamint Christopher Golden és Richard Kadrey, szintén írók az amerikai szövetségi bíróságon perlik az OpenAI-t és a Metát a szerzői jogok megsértése miatt. A kereseteket arra alapozzák, hogy szerintük az OpenAI a ChatGPT-t, a Meta pedig az LLaMA-át az ő műveiket tartalmazó, illegálisan megszerzett adatbázison tanították be, amelyeket szerintük olyan honlapokról szereztek be, mint a Bibliotik, a Library Genesis, vagy a Z-Library. A per során feltárt bizonyítékok azt mutatják, hogy a ChatGPT kérésre valóban összefoglalja a műveiket, megsértve ezzel a szerzői jogokat.

2. Nem tetszik a kritikusoknak az AI Mission Impossible

Múlt heti cikkünkben már írtunk arról, hogy a nagyközönségnek nem igazán tetszett a legújabb Mission Impossible rész, most pedig úgy tűnik, hogy a kritikusok tetszését sem nyerte el…szerintük a most megjelent film a sorozat eddigi legnagyobb, leghülyébb és legtöbb kaszkadőrmutatványt felvonultató része és az sem tetszik nekik, hogy a film ok nélkül tovább növeli a mesterséges intelligenciával kapcsolatos pánikot.  Ez azonban inkább hiba, mint előnyös tulajdonság.

3. Üdvözöljük a mesterséges intelligencia filmkészítés nyugtalanító világában

Láttál már olyan filmet, amelyet az elejétől a végéig a mesterséges intelligencia készített? Érdekel, hogy mire képes ez az új technológia? A The Frost egy olyan 12 perces rövidfilm, amelyben minden egyes felvételt egy képalkotó mesterséges intelligencia generál. Ez az egyik leglenyűgözőbb – és legbizarrabb – példája ennek a furcsa új műfajnak. Souki Mehdaoui, független filmes szerint: “Ez minden bizonnyal az első olyan generatív mesterséges intelligencia film, amelyet láttam, és amelynek stílusa következetesnek tűnik.”

4. Tom Hanks: Az AI technológiával a halálom után is megjelenhetnék a filmekben

Már többször is irtunk arról, hogy Hollywod elég megosztott az AI filmekben történő használatával kapcsolatban. Vannak olyanok, akik szerint ez sérti a személyiségi jogokat…mások örülnének, neki, ha egyes jeleneteket átvállalna tőlük a mesterséges intelligencia. Úgy tűnik, Tom Hanks, az Forrest Gump sztárja az utóbbi csoportba tartozik. A híres hollywoodi sztár nemrég kijelentette, hogy örülne neki, ha az MI használatával halála után is folytatódhatna a karrierje. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezek a fejlesztések művészi és jogi kihívásokat jelentenek.

5. “Tim Burton-izált” Disney-karakterek, azért ebből kijöhetne néhány remake

A Buzzfeed csapata is tovább játszik az AI kép generátorokkal és most arra kérték a gépművészt, hogy elevenítse meg milyen lenne, ha az ikonikus Disney hercegnőket Tim Burton stílusában jelenítenék meg. Az eredmény szórakoztató és gondolatébresztő lett. Miközben néztük nem tudtuk nem elképzelni, hogy milyenek lennének ezek a remake-ek a megkérdőjelezhető vagy mondhatni megosztó élőszereplős verziók helyett….

A teljes galériát itt tekinthetitek meg.