1. A ChatGPT csak átverés?

Az arXiv nevű oldalon közzétett “How Is ChatGPT’s Behavior Changing over Time?” című tanulmányban Lingjiao Chen, Matei Zaharia és James Zou kétségbe vonják az OpenAI nagy nyelvi modelljeinek (LLM), konkrétan a GPT-3.5 és GPT-4 következetes teljesítményét. A tanulmány alátámasztja azt a közkeletű, de nem bizonyított hiedelmet, hogy a mesterséges intelligencia nyelvi modellje az elmúlt hónapokban egyre rosszabb lett a kódolási és kompozíciós feladatokban

2. Tom Cruise már a sztrájk előtt tárgyalt a stúdiókkal az AI-ról

A CNN híre szerint a híres filmsztár, Tom Cruise már júniusban részt vett egy megbeszélésen, hogy megvitassa a színészek helyettesítésére szolgáló mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos aggályokat és kiálljon a kaszkadőrök mellett. A mesterséges intelligencia területén a közelmúltban bekövetkezett fejlődésnek köszönhetően ugyanis a színészek egyre inkább attól tartanak, hogy majd az AI által generált hasonmásaik fogják helyettesíteni őket.

3. Kirakodóvásárt tartanak a kellékesek, hogy megmentsék a sztrájkoló színészeket

Hollywoodban a kellékesek szombaton kiárusítást tartottak, hogy pénzt gyűjtsenek a sztrájkoló írók és színészek számára. Az észak-hollywoodi rendezvényen az arra járóknak lehetősége volt, hogy filmekből, tévéműsorokból és zenei produkciókból származó tárgyakat vásároljanak. „Mi így próbálunk segíteni a közösségnek.” -mondta az egyikük.

4. James Cameron már 1984-ben figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire, de senki nem hallgatott rá

Jelenleg a hollywoodi producereket és filmstúdiókat az a kérdés foglalkoztatja, hogyan lehetne a színészeket és a kaszkadőröket a mesterséges intelligenciával helyettesíteni a filmekben. James Cameron azonban azon a véleményen van, hogy ez nem fog egyhamar sikerülni, mert a technológia nem fogja tudni helyettesíteni az írókat vagy a színészeket: „Én személy szerint nem hiszem, hogy egy alkalmazás, ami nem képes önálló gondolatokra, csupán összeollózni tudja, amit mások mondtak – az életükről, a szerelemről, a hazugságról, a félelemről, a halandóságról – valaha is meg tudja majd mozgatni a közönséget.”

5. Barbie + Oppenheimer + AI = „Barbenheimer”

Te láttad már az új, AI által generált Barbenheimer trailert, ami vírusszerűen terjed a neten? Az ötlet, hogy a történelem egyik legborzalmasabb időszakát – az atombomba kifejlesztését a második világháború alatt, amely 1945-ben Hirosimában és Nagaszakiban százezrek halálához vezetett – cukorkaszínű Barbie rózsaszín gombafelhőbe csomagoljuk egyszerre édes és hátborzogató. Megnézni KÖTELEZŐ!