1. Az írók után most már a színészek is kezdhetnek félni az AI-tól?

A különböző képalkotó megoldások, vagy más néven CGI-k használata nem új keletű dolog Hollywoodban…ugyanakkor, ahogyan a számítógép segítségével ki lehetett váltani az animációs művészeket, a mesterséges intelligenciával ki lehet váltani a színészeket. A film- és televíziós producerek szövetsége (Alliance of Motion Pictures and Television Producers, AMPTP) szerint azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen írásos engedély nélkül egy producer vagy rendező sem használhatja majd a digitális képmásokat.

2. Christopher Nolan szerint a mesterséges intelligencia Oppenheimeri pillanathoz közeledik

Az Oppenheimer című szombaton bemutatott filmjének premiere után – amely az atombomba megalkotásában segédkező emberről szóló életrajzi film – Nolan hasonlóságot vélt felfedezni a bomba megépítésére irányuló Manhattan-projekt és a jelenleg is zajló mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások között. Szerinte a hollywoodi perek esetében is ugyanaz a kérdés játszik főszerepet, mint a filmben: Kinek a felelőssége, ha egy új technológiának nem várt és nem szándékos következményei lesznek?

3. Black Mirror cselekménye akár valós történet is lehet

A sorozat “Joan Is Awful” című epizódjában Salma Hayek ugyanazzal a problémával küzd, mint amivel jelenleg a hollywoodi színészek nagy része, nevezetesen, hogy egy produkciós cég az ő engedélye nélkül használja a mesterséges intelligencia által generált avatárját. A hasonlóság nem véletlen, nyilatkozta a rendező, aki szerint nincs olyan reális probléma jelenleg a filmes szakmában, amit az AI segítségével kellene megoldani. „Színészekből, kaszkadőrökből és szövegírókból sincs hiány, tehát semmi szükség a mesterséges intelligenciára”.

4. A Teremtő: Az AI az emberiség ellen

A 20th Century Studios nemrég bemutatta a Teremtő című, John David Washington és Gemma Chan főszereplésével készülő akció sci-fi dráma előzetesét. A trailer egy disztópikus jövőt mutat be, ahol az emberiség háborúban áll a mesterséges intelligenciával. A filmben Washington feladata, hogy levadássza és megölje a Teremtőt – a fejlett mesterséges intelligencia megfoghatatlan tervezőjét – aki kifejlesztett egy titokzatos fegyvert, amely képes véget vetni a háborúnak… és magának az emberiségnek. A film a tervek szerint szeptember 27-én érkezik a magyar mozikba.

5. Elon Musk is beszáll az AI businessbe

A Tesla tulajdonosa és alapítója a Twitter felvásárlása után most úgy döntött beszáll az MI businessbe is és xAI néven új, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot indít, melynek célja, hogy „segítsen megérteni az univerzum működését”. A startup létezéséről a Financial Times írt először, a csapat tagjai pedig korábban olyan neves szervezetekben dolgoztak, mint a DeepMind, az OpenAI, a Google Research, a Microsoft Research, a Twitter és a Tesla.