Gareth Edwards, a "The Creator" rendezője: Edwards: "Nem hiszem, hogy a mesterséges intelligencia a mi munkánkat akarja"

A 20th Century Studios The Creator (Az alkotó) című filmjének egyik jelenetében egy los angelesi riporter arra figyelmeztet, hogy az AI többek között úgy fogja majd leigázni a Földet, hogy elveszi az emberek munkáját. Gareth Edwards, a rendező, azonban valójában nem gondolja így és ennek a további félreértsek és találgatások elkerülés érdekében hangot is adott: „Egyáltalán nem hiszem, hogy az AI a munkánkat akarja, sőt a ChatGPT úgy tűnik, hogy nem akar elvenni tőlünk semmit. Arról van szó, hogy ez egy csodálatos eszköz és pont úgy, mint az összes többi korábban újnak számító technológia: az autók, az elektromosság, az otthoni számítógépek, vagy az internet, ez is meg fogja változtatni az életünket.”

SAG-AFTRA vezető: Színészek: Ugyanolyan AI-védelmet kell kapniuk, mint a stúdióknak

Megbecsülés, jóváírás, kártérítés. „Ha egy magánszemély megsértené valamelyik filmstúdió szerzői jogvédelem alatt álló tartalmát, és azt a licencjogok kifizetése nélkül terjesztené, az illetőnek komoly pénzügyi és jogi következményekkel kellene szembenéznie… akkor miért nem igaz ez fordítva? Nem kellene legalább ugyanolyan védelemben részesülniük azoknak a személyeknek, akiknek a szellemi tulajdonát fel akarják használni az AI-algoritmusokhoz.” -kérdezte Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA nemzeti ügyvezető igazgatója a szerdán a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság előtti meghallgatásán. Vajon milyen fogadtatása volt ennek a nyitómondatnak és kinek van igaza? Kérdések, amelyekre egyelőre nehéz lenne megmondani a választ…

Nézd meg az AI vicces próbálkozását egy snowboardos videóban

Tudsz snowboardozni vagy síelni? Akkor nézd meg ezt az AI által generált rövidfilmet a YouTube-on és garantáljuk, hogy életed egyik legbizarrabb élményében lesz részed. Bár a videó bepillantást enged az mesterséges intelligencia által generált világ különlegesen sajátos oldalába (például a csodálatos táj, szikrázó napsütés) egy dolog biztos: a közeljövőben nem fogunk AI-alapú snowboardosokat látni a dobogó legfelső fokán. Szóval, amíg az új technológia nem forrja ki magát, addig inkább éltessük a hús-vér sportolókat, akik nem keveset gyakoroltak és küzdöttek azért, hogy világelsők legyenek!

Susan Sarandon a SAG-AFTRA sztrájkról: „Most vagy soha!”

Mint azt tudjuk, a hollywoodi színészek nagy része sztrájkol és talán nem meglepő, hogy csatlakozott hozzájuk Susan Saradon is, aki egyébként is arról híres, hogy szeret kiállni nemes ügyek mellett a napokban nyilatkozott a The Hollywood Riporter című internetes újságnak, ahol kifejtette, mit is gondol a jelenlegi helyzetről:

„Azt szeretném, ha a sztrájknak lenne értelme, ha egy igazságosabb és méltányosabb szerződésben tudnánk megállapodni, amely alkalmazkodik az iparág jelenlegi működéséhez, különös tekintettel a kisebb stúdiókra és persze a mesterséges intelligencia szerepére. Azt kell mondanom, ez egy most vagy soha helyzet. Ha most nem teszünk semmit, akkor az idő előrehaladtával minden egyre bonyolultabbá válik, és a művészeknek egyre kevésbé lesz beleszólásuk a saját jövőjük alakulásába…”

Bill Gates által támogatott startup indít AI chatbotot személyre szabott film, könyv kiválasztásához

Álltál már valaha tanácstalanul egy könyvesboltban, mert nem tudtad eldönteni, a rengeteg jó könyv közül melyiket válaszd? Netán előfordult veled olyan is, hogy annyira szerettél volna megnézni egy jó filmet, de a sok lehetőség közül nem tudtál választani és végül elment a kedved az egésztől? A Likewise, Pix nevű chatbotjának köszönhetően ez soha többé nem történhet meg veled, mert a startup által csütörtökön bemutatott alkalmazás az OpenAI természetes nyelvi feldolgozó technológiájának köszönhetően képes megtanulni preferenciáidat és ennek köszönhetően személyre szabott ajánlásokat kínálni könyvek, filmek, tévéműsorok és podcastok terén. A startupot egyébként maga Bill Gates, a milliárdos amerikai vállalkozó támogatja és a hírek szerint a használata egyelőre ingyenes lesz.