Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a videómarketinged, nemcsak azt kell tudnod, milyen lehetőségeid vannak, hanem azt is, hogyan aknázd ki ezeket. Ebben a cikkben bemutatjuk a videómarketing fajtáit, illetve azt is elmondjuk, milyen tartalomra vágyik a célcsoportod.

A videómarketing fajtái

Nem áltatunk azzal, hogy könnyű dolgod lesz, hiszen rengetegféle videómarketing-megoldást különböztethetünk meg, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk neked. Mivel a videómarketing nyelve az angol, a csoportokat nehéz magyarosítani, ezért esetenként az angol megfelelőt használjuk. Lássuk!

márkavideó (brand video) általában egy nagyobb reklámkampány része, legtöbbször a vállalat jövőképét, küldetését, a termékeit és szolgáltatásait mutatja be. Célja a márkaismertség növelése. A rendezvényvideó (event video) célja, hogy a segítségével felhívd a figyelmet egy rendezvényedre, például egy kerekasztal beszélgetésre vagy konferenciára. Készíthetsz szakértői interjút (expert interview) is ismert szakemberekkel, véleményvezérekkel – ez remek módja annak, hogy bizalmat erősíts és státuszt építs a célközönséged körében. Az oktatóvideó (how to video) célja, hogy megtaníts valamilyen újdonságot. Ez éppúgy lehet egy új főzési technika, mint az, hogyan cseréld ki az autód kerekét gyorsan. Fontos megkülönböztetni tőle a magyarázó videót (explanatory video), amely segíthet a közönségednek jobban megérteni, miért van szükségük a termékedre vagy szolgáltatásodra, de akár azt is elmagyarázhatja, hogyan kell beprogramozni a tévét. Nagyon lágy a határ a magyarázó és a demó videó (demo video) között, ez utóbbi azonban nem elmagyarázza, hanem bemutatja, hogyan működik egy termék vagy szolgáltatás. Egyre izgalmasabb az animált videó (animation), amely inkább egyfajta megközelítés, hiszen animációk segítségét veti be – ilyenkor nagyon erős a vizuális tartalom. Az esettanulmány és ügyfél-tanúságvideó (case study and customer testimonial video) arra ad választ az érdeklődőknek, hogy a terméked, szolgáltatásod képes-e megoldani egy-egy helyzetet, azaz „mit tud”. Az ilyen videóban gyakori, hogy ügyfelek beszélnek, ők mondják el a tapasztalataikat. Az élő videó (live video) népszerű, de vigyázni kell vele, mert rosszul is elsülhet, viszont érdemes használni, hiszen a Google szerint 2021-ben az emberek 85%-a nézett élő közvetítést. Az AR (kiterjesztett valóság) egy modern videómarketing formátum, amelynek segítségével a telefonod kameráján keresztül még azt is láthatod, hogyan nézne ki mondjuk, egy kanapé a nappalidban. Az IKEA Place alkalmazás remek példa erre, vagy akár a Pokemon Go játék is, ahol elszökdösött Pokemonokat kellett elkapni. És ne feledkezzünk meg a termékbemutató videóról (product presentation video) sem, ahol termékelőnyöket mutathatsz be.

Természetesen ez egy szubjektív lista, előfordulhat, hogy egy-egy videómarketing-megoldás kimaradt, vagy te máshogy ismered.

A videómarketing fogyasztói és szokásaik

Azt biztosan tudod, hogy a különböző platformokon különböző fogyasztók (felhasználók vagy buyer personák) vannak. De ők vajon hogyan kategorizálhatók és milyen fogyasztói szokásokkal rendelkeznek?

  1. A boomerek

Kicsit pejoratívnak és sértőnek tűnő megnevezés, hiszen szó szerinti fordításban a boomer „begyepesedettet” jelent, arra mondják, aki nem képes haladni a korral és nem változtat. Az 1946 és 1964 között születettek közé sorolt boomerek ragaszkodnak a hagyományos médiához, a klasszikus filmekhez. A 70%-uk viszont már használja a YouTube-ot és a Facebookot. Nekik készíthetsz hosszabb, szebb képi világú, mélyebb tartalmú és komolyabb videókat.

  1. Az X generáció

Az 1965 és 1980 között született X generáció tagjai olyan szokásokkal rendelkeznek, amelyek részben a boomereknél is megfigyelhetők. Ez a korosztály technológiailag képzett, és ugyanannyi időt tölt az interneten, mint máshol, de egyre inkább a világhálóról tájékozódik. Az X generációsok töltik a legtöbb időt a YouTube-on (napi 1 500 000 000 megtekintéssel) és a Facebookon. Őket is a lassabb, hosszabb és kifejezetten az igényességre törekvő videókkal tudod elérni, bár náluk már lehet feszesebb a vágás.

  1. A millenárisok

Az 1981 és 2000 között született, millenniumiként definiált generáció képviselői már értik a technológiát és élvezettel fogyasztják a média nem hagyományos formáit is, beleértve a podcastokat és a streaming szolgáltatásokat. Az ezredfordulósok voltak az internet eredeti úttörői, és ők már kifejezetten aktívak a közösségi média platformokon, különösen az Instagramon, a Facebookon és a Twitteren. Imádják a rövid, feszes, gyors oktató és bemutató videókat. Náluk már kevésbé fontos a végletekig kidolgozott képi világ.

  1. A Z generáció

A Z generáció, a 2001 és 2010 között született korosztály a többi generációhoz képest a legszélesebb körű médiafogyasztási szokásokkal rendelkezik. Ebben a korcsoportban a közösségi média az első számú hírszerzési mód, de úgy is tekintenek rá, mint a hasonló érdeklődésűekkel való kapcsolatteremtés helyére, ezért csoportokba szerveződnek. Az olyan platformok, mint a Twitch játékstreaming-szolgáltatás, a TikTok és a Spotify jó választás lehetnek a Z generáció elérésére, viszont nekik már nagyon nehéz lekötni a figyelmüket. Elvárják a trendeket, náluk az első 10 másodperc döntő. Izgalmas, érdekes és pörgős tartalmakat és videómarketinget fogyasztanak.

  1. Az Alfák

Az Alfák a legfiatalabb generáció, ők 2010 után születtek. Jellemzően technikai géniuszok, magabiztosan használnak minden platformot, könnyen tanulnak, hiszen ebben nőttek fel. Sokan úgy gondolják, hogy kevesebb a szociális kapcsolatuk, mint az előző generációknak, de ez nem igaz, mindössze több online ismerősük van. A figyelmükért már nagyon meg kell küzdeni; szeretik a rövidebb, tömörebb kommunikációt, a saját nyelvükön, amelybe rengeteg angol szó is keveredik. Most úgy tűnik, hogy önellátóbbak, felkészültebbek és tudatosabbak az előző generációknál. Elvárt részükről a pörgős, gyors, tömör vizuális tartalom, és maguk is szívesen készítenek hasonlókat.

Jól látszik tehát, hogy néhány videóval már nem tudunk hatékony videómarketing kampányokat készíteni. Ez egyrészt abból adódik, hogy több mint 10 fajtája van a videómarketingnek, másrészt ezek mindegyike akár több generáció egymástól eltérő igényeit kell hogy lefedje. 

Szívesen segítünk a videómarketing-stratégiád kialakításában, keress minket bátran!