A Microsoft 2,2 milliárd dollárt fektet be felhő- és AI-szolgáltatásokba Malajziában 

A Microsoft a következő négy évben 2,2 milliárd dollárt fektet be Malajzia új felhő- és mesterséges intelligencia-infrastruktúrájába, valamint a kormánnyal együttműködve létrehoz egy nemzeti mesterséges intelligencia központot – közölte Satya Nadella vezérigazgató.

Ez a Microsoft legnagyobb egyedi befektetése Malajziában, mivel a technológiai óriás igyekszik erősíteni a mesterséges intelligencia fejlesztésének támogatását a régióban és világszerte.

“A digitális infrastruktúrába és a szakképzésbe történő befektetéseink segíteni fogják a malajziai vállalkozásokat, közösségeket és fejlesztőket abban, hogy a legújabb technológiát alkalmazzák a befogadó gazdasági növekedés és az innováció előmozdítása érdekében az egész országban.” -mondta

Nadella korábban találkozott Anwar Ibrahim miniszterelnökkel, aki elmondta, hogy a befektetés kulcsfontosságú támasza lesz a kormány azon céljának, hogy Malajziában növelje az AI-kapacitást.

A Microsoft azt is vállalta, hogy 2025-ig 2,5 millió ember számára biztosít mesterséges intelligencia-képzést Malajziában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban.

A Microsoft a több mint 600 millió lakosú Délkelet-Ázsiát növekvő piacnak és további AI-termékfejlesztés potenciális helyszínének tekinti.

 A Kearney globális tanácsadó cég által készített tanulmány szerint a mesterséges intelligencia 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai GDP-hez. Ebből Indonézia várhatóan 366 milliárd dollárt, Malajzia pedig 115 milliárd dollárt tudhat magáénak.

Katrina Kaif folyékonyan beszél franciául az AI által generált Deepfake videóban; az internet szerint “ijesztő, mire képes a technológia

Katrina Kaif, Bollywood egyik legünnepeltebb színésznője, rivaldafénybe került, miután egy hamis videó vírusként terjedt róla az interneten. A frissen felbukkant deepfake videóban látni lehet ahogy a színésznő folyékonyan beszél franciául. 

A deepfake videó alapját egy 2019-es interjú alkotta, amiben a színésznő egy közeli ismerősének hamarosan megjelenő könyvéről beszélt.

Bár a francia szinkronhangot mesterséges intelligencia segítségével módosították, a beszédének témaját nem változtatták vagy csavarták el, pontosan megegyezik az eredetivel.

Nem sokkal azután, hogy a videó felkerült az internetre, vegyes reakciót váltott ki az emberekből. Többen úgy vélték a videó valódi, és a színésznő sokszínűségét és nyelvtudását dicsérték, míg sokan mások kérdéseket tettek fel, nem értve, hogyan és mikor tanult meg a színésznő ilyen tökéletesen franciául.

Azonban legtöbbeket nem tudta megtéveszteni a valósághű felvétel, az ő reakciójuk a félelem és a csodálat keveredése volt.

“Istenem, a deepfakes egyre ijesztőbbek”

“AI (mesterséges intelligencia) a legjobb formájában”

Hellboy AI karaktertervezési vita: Tényleg ennyire rossz az AI használata?

A Hellboy rendezőjét, Brian Taylort azzal vádolták, hogy AI-t használt a karaktertervezéshez, de mennyire igaz ez?

A filmet készítő stúdió, a Millennium Films elnöke, Jonathan Yunger azt nyilatkozta, hogy miután a Hellboy szörnyeinek megalkotásához gyakorlati effekteket használt, nem volt elégedett vele, ezért a mesterséges intelligenciához fordult a feladathoz. 

“Miután leforgatott egy démon karaktert (a 2024-ben bemutatásra kerülő Hellboy című filmhez), ami nem nézett ki jól, a mesterséges intelligenciához fordult, hogy egy új dizájnnal álljon elő, egy saját maga által épített platformon.  – nyilatkozta.

Amikor az emberek tudomást szereztek erről, a mesterséges intelligencia használata ellentmondásos témává vált. Tweetek és egyéb közösségi médiás bejegyzések viharával sarokba szorították Brian Taylort, kifejezve csalódottságukat a rendezőben.

Mindezek után Brian Taylor reagált erre, és kijelentette, hogy a Hellboy: The Crooked Man a legcsekélyebb mértékben sem használt AI-t a karakteralkotás során, és a filmben látható összes effekt gyakorlati.

A Motion Pictures által közzétett cikkre reagálva Brian elmondta, hogy a megjegyzés egy másik, “Az ajánlat” című filmhez készült. 

” Biztosíthatlak, hogy nulla AI-t használtunk, a mi dicsőségesen gyakorlatias Hellboyunk fenomenálisan néz ki. Valószínűleg azonban a minket vádló cikket AI írta.” – mondta a rendező

 

A mesterséges intelligencia új utakat mutat a tornádók észlelésében

 

A TorNet, egy nyilvános mesterséges intelligencia-adatkészlet segíthet a modelleknek feltárni, hogy mikor és miért alakulnak ki tornádók, javítva ezzel az előrejelzők képességét a figyelmeztetések kiadására.

Az elmúlt években a kutatók a gépi tanuláshoz fordultak a tornádók jobb észlelése és előrejelzése érdekében. A nyers adatkészletek és modellek azonban nem mindig voltak hozzáférhetők a szélesebb közösség számára, ami megfojtotta a fejlődést. A TorNet ezt a hiányt pótolja.

Az adatkészlet több mint 200 000 radarképet tartalmaz, amelyek közül 13 587 tornádót ábrázol. A többi kép nem tornádós, két kategóriába tartozó viharokról készült: véletlenszerűen kiválasztott súlyos viharokról vagy téves riasztásokról (olyanokról, amelyek miatt az előrejelző figyelmeztetést adott ki, de nem alakult ki tornádó).

 Az MIT Lincoln Laboratory kutatói remélik, hogy áttörést tesznek lehetővé a természet egyik legrejtélyesebb és leghevesebb jelenségének felderítésében.

“A fejlődés nagy részét a könnyen hozzáférhető, összehasonlító adathalmazok teszik lehetővé. Reméljük, hogy a TorNet megalapozza a gépi tanulási algoritmusokat a tornádók észlelésére és előrejelzésére” – mondja Mark Veillette, a projekt James Kurdzóval közös vezetője.

A TorNet-el együtt új határokat nyithatnak meg az előrejelzők számára, segítve őket abban, hogy pontosabb figyelmeztetéseket adjanak, amelyek életeket menthetnek. 

 

Az Apple a Google munkatársait célozza meg a mesterséges intelligencia csapatának felépítéséhez

 

Az Apple több tucat mesterséges intelligencia-szakértőt csábított el a Google-től, és egy titkos európai laboratóriumot hozott létre Zürichben, miközben a technológiai óriás csapatot épít, hogy felvegye a versenyt a riválisokkal szemben az új mesterséges intelligencia-modellek és termékek kifejlesztésében.

A 2,7 milliárd dolláros vállalat az elmúlt években felvételi hullámot indított globális AI- és gépi tanulási csapatának bővítése érdekében. Az iPhone-gyártó különösen a Google-től érkező munkavállalókat vette célba. Legalább 36 szakembert vonzott a riválisától, mióta 2018-ban lecsábította John Giannandreát az AI legfőbb vezetőjének.

Míg az Apple AI-csapatának többsége kaliforniai és seattle-i irodáiban dolgozik, a technológiai konszern egy jelentős zürichi kirendeltséggel is bővült.

Luc Van Gool, a svájci ETH Zürich professzora elmondta, az Apple egy “Vision Lab” néven ismert kutató laboratóriumot épített a városban. A zürichi alkalmazottak részt vettek az Apple kutatásában az olyan termékek alapjául szolgáló technológiával kapcsolatban, mint például az OpenAI ChatGPT chatbotja. 

A vállalat két zürichi helyszínen hirdetett állásokat a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban, az egyik különösen kevéssé ismert.

 

Az Animatiqua csapata hisz abban, hogy egy jó imázsfilm nem csak mutat, hanem mesél is. Olyan vizuális történeteket készítünk, amelyek segítenek a brandeknek kiemelkedni és meggyőzni az üzleti partnereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tehetjük ezt meg a te vállalatod számára is, kattints ide és lépj kapcsolatba velünk!