Az alkalmazott művészetek terén a mesterséges intelligencia óriási potenciállal rendelkezik. A mesterséges intelligenciák lehetővé teszik a gyorsaságot, a vakfoltok pontos kitöltését és a korlátozott büdzsékhez való könnyed igazodást. Interjút készített a DigitalHungary Kondacs András filmrendezővel, az Animatiqua alapítójával és vezetőjével, aki az egyik úttörő a mesterséges intelligencia felhasználásában a filmiparban. Kondacs András és stúdiója lelkesen és nyitottan állnak a mesterséges intelligenciákhoz, és számos különböző eszközt és technológiát használnak a mindennapi munkájuk során. Az interjúban megosztották tapasztalataikat a mesterséges intelligencia használatának lehetőségeiről és kihívásairól, valamint az iparág jövőjéről.

Kondacs András kiemelte, hogy naponta több mesterséges intelligenciát használnak különböző feladatokra. Az ötletelés során rendszeresen bevonják a ChatGPT-t, amely javaslatokat tesz és kreatív megoldásokkal segíti a munkát. Emellett olyan kép- és videóalkotó mesterséges intelligenciákat használnak, mint a Stable Diffusion, a Dall-E és a Midjourney, amelyek lehetővé teszik kreatívabb és innovatívabb képek és videók létrehozását.

A mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban Kondacs András rámutatott, hogy a megítélés vegyes lehet. Ázsia és Kelet-Ázsia régióiban sokkal pozitívabban fogadják a lehetőséget, míg Amerikában és hazánkban nagyobb mértékben jelentkezik a szkepticizmus és a félelem. Azonban András szerint a mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi alkotói munkát, hanem kiegészíti és új dimenziókat nyit meg a kreatív folyamatokban. Fontos, hogy a szakmában megértéssel és nyitottsággal tekintsünk a technológiára, mert az innováció és a változás része.

Kondacs András szerint a mesterséges intelligencia tömeges elterjedéséhez paradigmaváltásra van szükség, és ez időbe fog telni. Azonban látja, hogy már most is számos lehetőség nyílik meg a technológia használatával, és az alkotói munkát gazdagítja. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a kockázatokra is, különösen a fake news terén, ahol a mesterséges intelligenciák könnyen manipulálhatóak lehetnek.